måndag 23 februari 2015

Att hålla en vinprovning


Vin är ju gott, vänner är underbara att ha och god mat får man aldrig för lite av. När man kan kombinera det på en kväll, ja då är livet på topp.

I lördags var det vår tur i Vin & Matklubben att hålla i vinprovningen. Vi har planerat det ett tag nu och när vi skulle välja tråden för provningen så var det udda länder, som sen trasslade till sig och bara blev udda till hälften.

Vinet är in snurrat i folie, protokollen på plats och glasen putsade

Lånad bild

Bloggerska redo att prova...superkoncentrerad
, Lånad bild
Vita duken lades på, glasen putsades och ställdes fram, 4 till varje och brödet skivades upp. Gästerna anlände och vi startade kvällen med ett glas bubbel för de som faktiskt varit med i klubben i hela 10 år. Vi har varit med ungefär hälften skulle jag tippa. Sen började det:  kolla färgen,  rullar runt glaset, doftar, rullar runt, doftar mer…fnittrar för man är så ovan…skriver ner lite ord, smakar, skriver ner lite till….stryker vad man skrivit från början och skriver nytt,  sen börjar vi jämföra, gissa röda tråden och till slut avslöja vinerna. I år tyckte ”experterna” att det var en klurig vinprovning, där vi faktiskt lurade de som verkligen brukar kunna gissa rätt på vad det är. Länderna var Georgien, Södra Australien, Libanon och Spanien - röda viner.

Lånad bild

Jag tycker inte det alls är lätt, snarare svårt…för det kan känns så bekant men jag har såååå svårt att sätta fingret på det.

Ny dukning på plats, lånad bild

Fina linnedukar

Glasen tömdes och togs bort, duken bytades till en rödvit rutig duk, två långa drivvedsplankor fick bli mittcentrum på bordet där tulpanerna sattes i två vita bönor burkar, en stor korg med surdegsbaguetter, pepparrotsost och vattenflaskorna kom fram. Dukningen skulle andas lantligt rustikt och första rätten fick ta plats ( och som vi fick klura på vad vi hade och bjuda det i…när man kommer på samma dag att de djupa skålarna inte räcker till och får köra och handla två till...). 




Perfekta till en soppa  (eller portionsgratäng) finns på Coop Forum

Smörhundarna fick bära smörknivarna




Rödbetssoppa med Prisciutto & timjan, till det serverades ett vitt vin Terrocella (7179).Tror knappt det var någon som testat Rödbetssoppa för och alla blev vi glatt överraskade. Supergott!!!!

Riktigt god soppa med rödbetor ( recept finns inne på Ica)

En bit av dukningen...kanske inte den mest perfekta bild, men det fick jag aldrig tagit....det blev lite hektiskt.




Rustik mat


Huvudrätten var en explosion av smaker med salt, sött, nötigtoch jordärtskockans lite jordiga smak
Jordärtskockepuré med stektfläsk, skogschampinjoner, kanderade äpplen och rödlök och en kvist timjan blev det som huvudrätt. Rött vin från Italien passade klockrent, Zenato Merlot (32224). Phu! Redan nu började man bli mätt.....





Avslutningsvis hade vi en choklad pannacotta med mörk rom, lite basilika och en klyfta med apelsin. Dessertvinet som toppen på en krona och middagen var komplett - Calvet Reserve du Citron (4029)

Skratten klingade högt under kvällen, grabbarna som har känt varandra under större delen av sitt liv bjöd på många rövarhistorier och man satt bara och njöt. Kvällen avslutades på småtimmarna med att gissa gruppen som spelades. En av tjejerna var som en jukebox och spottade ur sig den ena efter andra gruppen som ingenting.En annan satt mest och kliade sig i huvudet och tänkte...jo, jag vet...men vem??
Detta är bara en bråkdel....

Disken dagen efter (har ju ingen diskmaskin) den var inte lika rolig…..PHU vad det vimlade glas i hela köket. Tur man har ökat arbetsytorna rejält, det behövdes.  Söndagen gick i ett lagom tempo och jag ägnade större delen mellan diskningarna att måla tre tavlor till en kompis som fyllde år.

Söndagspyssel
På kvällen körde jag förbi hennes hus och dök in…hon blev så glad (så hon nästan dog) och jag fick en bit tårta på köpet.

Nu börjar vi med en ny vecka och nya äventyr, ny vinprovning på lördag….fast inte hemma.

Kram Kajsa

13 kommentarer:

  1. Ser ut som en väldigt trevlig kväll. Dina tavlor är underbara. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Jag skulle också nästan dö över tavlorna!! Shit, vad du är duktig!

    Älskar vinprovningar. Inte för att jag kan utan just för att försöka lokalisera smaker. Jag fattar ingenting när någon mumlar: Ahhh, en smak av träfat, mmmm, låt det rulla mot tungan. Men en dag så ska jag banna fatta=))

    Kramen Hannis

    SvaraRadera
  3. Så roligt med vinprovning, har aldrig haft det
    hemma, det kanske vi skulle ha. Och det var
    kluriga länder du valt. Jättefin dukning och vilken
    mat, wow så gott!
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  4. Vilken helkväll ni verkar haft! Vinprovning är svårt, en riktig konst:)! Jättefina tavlor!!

    SvaraRadera
  5. Men vilken fantastisk kul fest ni verkar ha haft ! - Och vilken mat !!!
    Sitter här och slickar mej om munnen, som en katt som fått syn på en mus;)
    Vinprovning har jag aldrig testat, men vin gillar jag ! - Tyvärr kan jag inte längre dricka vin, eftersom jag blivit allergisk mot jäst.
    ( Kanske jag skulle testa chokladprovning istället :)
    - Så vackert ni hade dukat ,och nog skulle man svimma av lycka att få sådana fantastiskt fina presenter som din kompis fick !
    Ha det gott och sköt om dej !
    kram / Anneli


    SvaraRadera
  6. Har aldrig varit på vinprovning...låter roligt...har nog tänkt att man skulle gå på det någon gång...och rödbetssoppa låter super gott...jag dricker rödbetsjos varje dag...köper det på hälsokosten...är super nyttigt !!
    Ha en fin kväll!
    Bia

    SvaraRadera
  7. Har aldrig varit på vinprovning...låter roligt...har nog tänkt att man skulle gå på det någon gång...och rödbetssoppa låter super gott...jag dricker rödbetsjos varje dag...köper det på hälsokosten...är super nyttigt !!
    Ha en fin kväll!
    Bia

    SvaraRadera
  8. Kul med vinprovning...har aldrig varit på någon, men det blir kanske ;)
    Låter gott med rödbetssoppa...jag dricker rödbets jos varje dag, från hälsokosten ;)
    Är supernyttigt !
    Ha en fin kväll!
    Bia

    SvaraRadera
  9. Vilken trevlig kväll det verkade vara!
    Vinprovning, god mat och trevligt sällskap!
    Härligt att inte behöva stå för det nästa gång.

    SvaraRadera
  10. Vad snygga! Härligt med målarkväll:)
    Ha det fint!
    Christina

    SvaraRadera
  11. Alltså dina tavlor... sååå fina förstår att vännen nästan dog för det hade jag själv gjort om jag hade fått en sådan fin present. Jisses vilken härlig vinprovarkväll, gästerna bjöds verkligen på livets goda o dukningen, pricket över i: et liksom. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  12. Så roligt med vinprovning. Jag har alltid velat prova det någon gång, men än har det inte blivit av.
    Jag gillade verkligen de fina soppskålarna, och den fina dukningen.
    Även tavlorna var superfina. Verkligen en fin present.
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  13. Vilka fina tavlor... vem hade inte blivit glad för dem liksom?! :-)

    SvaraRadera