Tillbaks med rumpan i kontorsstolen, knappande på
tangenterna, blängandes in i skärmen, skrattar med alla tokiga, härliga åkare
och uppdaterar med arbetskamraterna. Fjorton härliga lata dagar har varvats med
massor av skoj och en hel mysdag på stan med mannen. Med andra ord har jag haft
det superbra!!!!
Men jag tar ett par steg tillbaks och landar på nyårsafton mest för att
bjuda er på lite gott. Vi umgicks med ett par goda vänner som uppskattar just
mat, vin och skumpa – livets hyllning - och smaken av nyårsmaten liksom hänger
kvar ännu…mmmmmmmm vad gott det var.
Mannen började med att göra en toast med smaker som
verkligen klaffade som en explosion i munnen. Jag var skeptiskt i början, men
det hade jag inget för….ni måste bara prova!!
Förrätt med vilda smaker |
Renskavs toast
Blanda pepparrotsvisp med flytande honung cirka 50/50 och
lägg som en sträng på tallriken
Stek en rundel av surdegsbröd/ person i smör och lägg på en
bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
Fräs renskav med skogschampinjonerna och lägg med lite
västerbottenost och toppa på rundeln. Häll på lite mer västerbottenost och
grädda i ca 225 grader och 5 minuter.
Lägg upp på strängen med pepparrotsblandningen.
Toppa med timjan
Voila!!
Till detta passar gärna en skumpa eller vitt vin. Därefter
bjöd värdinnan på en fantastisk Jordärtskocksoppa med smulad fräst chorizo och
lite timjan, krämig och god. Värdens pappa hade varit ute och jagat och försåg
oss med rådjur som värdinnan serverade med en potatismuffins och en god
portvinsås till……Oboy, vad allt var gott. Sen var det dags för mig att göra
entré…. Det var desserdags.
Det stod ungefär så här i receptbeskrivningen – Pannacotta släng
dig i väggen här är det nya!! En elegant dessert för lyxigare bjudning.
Citronbavorise med choklad- och lakritssås |
Citronbavorise med Choklad- och Lakritssås
6 portioner 20 Minuter + minst 2 timmar
2 Dl Vispgrädde
1 Dl Strösocker
3 Gelantinblad
1 Vaniljstång
2,5 Dl Mjölk
4 Äggulor
Finrivet skal av 1
Citron
Choklad – och lakritssås
3 Msk Krossad Turkisk peppar
1 Dl Vispgrädde
1 Dl Mörk Sirap
1,5 Msk Kakao
Blötlägg galantin i
kallt vatten 5 minuter.
Dela vaniljstången på
mitten och skrapa ner fröna i kastrullen, lägg sedan även ner vaniljstången i
kastrullen och koka upp med mjölk och hälften av sockret. Låt koka upp och dra
sedan bort kastrullen från plattan medans du vispar resten av sockret och äggulorna
pösigt. Ta bort vaniljstången.
Häll äggblandningen i
den varma mjölken och värm den försiktigt tills den tjocknar och når 85 grader
under ständig omrörning. Tillsätt de urkramade gelatinbladen och smält. Sila
blandningen, rör ner de rivna citronskalen och kyl sedan i vattenbad till 20
grader. Vispa grädden lätt och vänd ner i blandningen.
Skölj 6 portionsformar
i kallt vatten, fördela blandningen och låt stelna i kylen i minst 2 timmar.
Mortla Turkisk peppar.
Koka upp grädde och sirap och dra sedan av den från plattan, tillsätt kakao och
den krossade turkisk pepparn och rör konstant tills det smält och blivit en
jämn sås.
Skölj portionsformarna
snabbt i varmt vatten och ta ur Bavorisen ev. med hjälp av en tunn kniv.
Servera med såsen.
Den blev riktigt god och bra trots lite klant som vanligt
från mitt håll. Jag fick använda köttermometern istället för en sådan där bra
en, då den gått i sönder och jag lyckade såklart att tappa den under
omrörningen sådär en tre gånger i smeten. Det är sååå typiskt mig i ett kök.
Men det är ju resultatet som räknas eller?
Nä, nu ska jag sluta fresta er och önska er en fantastisk
dag!!
Kram Kajsa
Ps. Vart f-n är världen på väg, när yttrandefriheten berövas
så …??Ds.
Fruktansvärt det som hänt i Frankrike,
SvaraRaderaså många döda!
Nyårsmaten hos er var god ser jag, där
skulle man varit gäst.
Kramar/AM
Så goda rätter ni hade. Det vattnas i munnen. Ha en fin kväll Kram Pernilla
SvaraRaderaAlltså att läsa om så god mat vid den här tiden på morgonen gör att min mage skriker=)) Vill ha!
SvaraRaderaLåter underbart gott!
Kram och skön dag// Hannis
Här är en till som blev våldsamt sugen att smaka dessa läckerheter som visas upp, mmm !
SvaraRaderaDet kanske är tur att det är vardag igen så att kosthållningen blir lite varierande och sockerkoman som man haft i jul håller så smått på att försvinna.
Tack för recepten dom ska jag absolut spara och kanske blir det ett återfall i helgen pga ; Citronbavorise med Choklad- och Lakritssås ;)
Trevlig helg och tack för att du tittade in hos mej !
Kram Anneli
Vilken mysig blogg du har. Kul att du hittat min blogg så jag kunde upptäcka din. 😃
SvaraRaderaVilken massa gott!! Nyårsafton är verkligen en härlig kväll! En massa god mat, goda vänner, alla har gjort sig fina, nystart.....
SvaraRaderaKram Jennica
Vilken härlig start du ser ut att ha fått på det nya året! God fortsättning!
SvaraRaderaVad gäller yttrandefriheten, så håller jag med. Det är skrämmande när något sådant händer.
Kram Christina
Det vattnas i munnen när man ser dina läckra recept. Ni är ju fantastiska på att hitta på maträtter.
SvaraRaderaJag gjorde själv trerättersmeny på nyårsafton. Det är festligt och kul att göra något extra just den dagen.
Ha en go fortsättning.
Kram Ingela
Vilken underbar måltid ni hade. Efterrätten måste jag prova redan till helgen. Ja tillbaks till verkligheten är vi ju fast det är ganska så skönt.
SvaraRaderaLängtan till helgen är mysig och vardagslunken helt ok.
Må gott!
Kram Kristina