torsdag 8 januari 2015

I am back!!


 
Tillbaks med rumpan i kontorsstolen, knappande på tangenterna, blängandes in i skärmen, skrattar med alla tokiga, härliga åkare och uppdaterar med arbetskamraterna. Fjorton härliga lata dagar har varvats med massor av skoj och en hel mysdag på stan med mannen. Med andra ord har jag haft det superbra!!!!

 



Men jag tar ett par steg  tillbaks och landar på nyårsafton mest för att bjuda er på lite gott. Vi umgicks med ett par goda vänner som uppskattar just mat, vin och skumpa – livets hyllning - och smaken av nyårsmaten liksom hänger kvar ännu…mmmmmmmm vad gott det var. 

Mannen började med att göra en toast med smaker som verkligen klaffade som en explosion i munnen. Jag var skeptiskt i början, men det hade jag inget för….ni måste bara prova!!
 
Förrätt med vilda smaker
Renskavs toast

Blanda pepparrotsvisp med flytande honung cirka 50/50 och lägg som en sträng på tallriken

Stek en rundel av surdegsbröd/ person i smör och lägg på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.

Fräs renskav med skogschampinjonerna och lägg med lite västerbottenost och toppa på rundeln. Häll på lite mer västerbottenost och grädda i ca 225 grader och 5 minuter.

Lägg upp på strängen med pepparrotsblandningen.

Toppa med timjan

Voila!!

Till detta passar gärna en skumpa eller vitt vin. Därefter bjöd värdinnan på en fantastisk Jordärtskocksoppa med smulad fräst chorizo och lite timjan, krämig och god. Värdens pappa hade varit ute och jagat och försåg oss med rådjur som värdinnan serverade med en potatismuffins och en god portvinsås till……Oboy, vad allt var gott. Sen var det dags för mig att göra entré…. Det var desserdags.
 

 

Det stod ungefär så här i receptbeskrivningen – Pannacotta släng dig i väggen här är det nya!! En elegant dessert för lyxigare bjudning.
 
Citronbavorise med choklad- och lakritssås
 
Citronbavorise med Choklad- och Lakritssås

6 portioner       20 Minuter + minst 2 timmar

2 Dl                      Vispgrädde

1 Dl                      Strösocker

3                           Gelantinblad

1                           Vaniljstång

2,5 Dl                  Mjölk

4                           Äggulor

                             Finrivet skal av 1 Citron

Choklad – och lakritssås

3 Msk                 Krossad Turkisk peppar

1 Dl                      Vispgrädde

1 Dl                      Mörk Sirap

1,5 Msk             Kakao

Blötlägg galantin i kallt vatten 5 minuter.

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i kastrullen, lägg sedan även ner vaniljstången i kastrullen och koka upp med mjölk och hälften av sockret. Låt koka upp och dra sedan bort kastrullen från plattan medans du vispar resten av sockret och äggulorna pösigt. Ta bort vaniljstången.

Häll äggblandningen i den varma mjölken och värm den försiktigt tills den tjocknar och når 85 grader under ständig omrörning. Tillsätt de urkramade gelatinbladen och smält. Sila blandningen, rör ner de rivna citronskalen och kyl sedan i vattenbad till 20 grader. Vispa grädden lätt och vänd ner i blandningen.

Skölj 6 portionsformar i kallt vatten, fördela blandningen och låt stelna i kylen i minst 2 timmar.

Mortla Turkisk peppar. Koka upp grädde och sirap och dra sedan av den från plattan, tillsätt kakao och den krossade turkisk pepparn och rör konstant tills det smält och blivit en jämn sås.

Skölj portionsformarna snabbt i varmt vatten och ta ur Bavorisen ev. med hjälp av en tunn kniv.

Servera med såsen.

Den blev riktigt god och bra trots lite klant som vanligt från mitt håll. Jag fick använda köttermometern istället för en sådan där bra en, då den gått i sönder och jag lyckade såklart att tappa den under omrörningen sådär en tre gånger i smeten. Det är sååå typiskt mig i ett kök. Men det är ju resultatet som räknas eller?

Nä, nu ska jag sluta fresta er och önska er en fantastisk dag!!

 

Kram Kajsa

Ps. Vart f-n är världen på väg, när yttrandefriheten berövas så …??Ds.

9 kommentarer:

  1. Fruktansvärt det som hänt i Frankrike,
    så många döda!
    Nyårsmaten hos er var god ser jag, där
    skulle man varit gäst.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  2. Så goda rätter ni hade. Det vattnas i munnen. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  3. Alltså att läsa om så god mat vid den här tiden på morgonen gör att min mage skriker=)) Vill ha!
    Låter underbart gott!

    Kram och skön dag// Hannis

    SvaraRadera
  4. Här är en till som blev våldsamt sugen att smaka dessa läckerheter som visas upp, mmm !
    Det kanske är tur att det är vardag igen så att kosthållningen blir lite varierande och sockerkoman som man haft i jul håller så smått på att försvinna.
    Tack för recepten dom ska jag absolut spara och kanske blir det ett återfall i helgen pga ; Citronbavorise med Choklad- och Lakritssås ;)
    Trevlig helg och tack för att du tittade in hos mej !
    Kram Anneli

    SvaraRadera
  5. Vilken mysig blogg du har. Kul att du hittat min blogg så jag kunde upptäcka din. 😃

    SvaraRadera
  6. Vilken massa gott!! Nyårsafton är verkligen en härlig kväll! En massa god mat, goda vänner, alla har gjort sig fina, nystart.....
    Kram Jennica

    SvaraRadera
  7. Vilken härlig start du ser ut att ha fått på det nya året! God fortsättning!

    Vad gäller yttrandefriheten, så håller jag med. Det är skrämmande när något sådant händer.

    Kram Christina

    SvaraRadera
  8. Det vattnas i munnen när man ser dina läckra recept. Ni är ju fantastiska på att hitta på maträtter.
    Jag gjorde själv trerättersmeny på nyårsafton. Det är festligt och kul att göra något extra just den dagen.
    Ha en go fortsättning.
    Kram Ingela

    SvaraRadera
  9. Vilken underbar måltid ni hade. Efterrätten måste jag prova redan till helgen. Ja tillbaks till verkligheten är vi ju fast det är ganska så skönt.
    Längtan till helgen är mysig och vardagslunken helt ok.
    Må gott!
    Kram Kristina

    SvaraRadera