tisdag 19 december 2017

40 minuter senare så är vi ett annat land

Weekend resor ger en så mycket glädje, nya intryck och en skön koppla ifrån  känsla. Jag försöker ge min sambo lite weekendresor i present, så vi kan unna oss lit bortskämdhet då och då. Denna gången tog jag sikte på Gdansk och julmarknad.

Tidig Fredagsmorgon mellan Sverige och Polen

Ut till Sturup, ställa bilen, kila in på terminalen utan check in bagage, på planet snabbt och lätt. 40 minuter senare så var i Gdansk. Hoppa in i taxin och bort till hotellet. Då det var "early bird" som gällde, betalade vi lite extra för tidig check in. Vi bad även om rum med utsikt över floden, vilket vi fick....men fönstret satt 1,5 meter upp så det där med utsikt, nja. Hoppa upp i fönstersmygen och luta sig ut för en sjysts bild...rakt över var et stort bygge, bråte och staket.

Floden från vårt hotellfönster



Vi startade med ett litet regnigt Gdansk, men det gav sig rätt fort


City var bara några minuter bort, så det var ju skönt. I centrum var det juligt med massor av glittrande juldekorationer och ett pariserhjul, bara det gör mig glad. Julfeeling deluxe.


Till och med juldekorationerna symboliserar en stad under uppbyggnad



Arkitekturen med alla dessa hansabostäder, med sin vackra utsmyckningar gör det så otroligt charmigt. Mariacka "street" var charmig med sina många trappuppgångar med vattenutkast, i form av drakar och fiskar, vacker dekorationer och krokig kullerstensgata, trots alla juvelaffärer gatan lång. Längst ner hittade vi det äldsta huset i Gdansk från 1400 talet.


Mariacka den vackraste gatan i Gamla stan

Vattenutkasten är så läckra


Äldsta huset från 1400 talet

Under saluhallen ligger resterna av en 1100 tals kyrka


Julmarknaden var fylld med mat doft som var förförisk, glittrande dekorationer, marknadsstånd, Karuseller för de små, tillfälle att kyssas under Misteln, åka kälke från en backe. Vi besökte marknaden både på dagen och kvällen, men jag föredrar kvällen då myskänslan känns mer och äkta.






Vi testade några av deras specialiteter som: Pierogi ( Piroger), Zurek ( soppa i bröd) och Serek z grilla ( grillad Camembert med tranbärssylt).






Lördagen hade jag bokat bord på restaurang Ritz för en 5-rätters avsmakningsmeny. Kocken vann 1:a pris i första Polska Masterchef, så förväntan var på topp.




När man blir firad med pompa och stått och sång vid bordet

Rödbeta med Getost med fikonsenap, valnötter och en rosévin reduktion och Porcinisalt
Pilgrimsmussla på Jordärtskockspuré, solrosfrön och Porcinisås
Havsabbore  på potatisflakes och Hokkaido pumpa med lök, rostade pumpafrö, krispig kål och kumminsås
Irländsk lammfilé med solrosfrö risotto, Ostronsvamp med mörk chokladsås
Crème Brulee med kaffeglass ( för mig) och Varm Camenbert och Brie med mörkt kex ( till mannen som har diabetes).
Allt följt med viner som var perfekta. Det blev  en njutbara kväll med fantastisk mat.



Nu är vi hemma igen och helgen har gått fort fram. Men vi har minsann njutit varje sekund av den...kanske förutom lite väl mycket kyla för min smak. Men Gdansk levererar charm, god mat och trevliga små ställen. Undrar nu vart nästa resmål kommer landa?

Kram Kajsa







6 kommentarer:

  1. det låter som ni haft en underbar weekend.
    ha en fin dag

    kramar
    Lene

    SvaraRadera
  2. Så mysig stad. Måste vara härligt att få lite riktig julkänsla, vi gillar också att åka på weekends. Man får ut väldigt mycket av en sådan resa. Ha en härlig jul. Kram Pernilla

    SvaraRadera
  3. Vilka fantastiska bilder. Det var verkligen en gemytlig stad.
    Gott nytt år på dig Kajsa.
    Kram

    SvaraRadera
  4. Det var en tripp som jag förstår var härlig att "bunkra" med inför julen och fin att ta med sig in i nya året. En sån här grej laddar batterierna för ett bra tag framöver.
    Januarikram från Mia

    SvaraRadera
  5. Vilken härlig resa!
    Har varit som reseledare på många, många julmarknadsresor, men inte i Gdansk. Var i Gdanska senast för ca 25 år sedan. Mycket har hänt sedan dess.

    SvaraRadera
  6. ... och du levererar otroligt många fina bilder. Jag hade också föredragit kvällen för att få den rätta marknadsstämningen.
    Smart av dig att ge bort sådana fina presenter. Du har ju lite nytta av det själv. Tänk om du bara fått ett hederligt vykort från platserna. :)
    Tack för ett intressant blogginlägg.
    M v h Bosse Lidén

    SvaraRadera