torsdag 22 september 2016

Höstskörd och en massa druvor
Mellan rasslande majsfält och bördiga blomkålsfält...
... ligger Vingården i Klagshamn

Strax söder om Malmö, mellan rasslande majsfält och bördiga blomkålsfält, hittar man vingården väl värd sitt namn -  Vingården i Klagshamn. Med sina 1,6 ha, odlar de 85% gröna Solaris druvor och 15 % Blå Rondo druvor. I helgen var det dags för skörd och jag och mannen var på plats för en hjälpande hand. Solen den tittade fram men luften var en aning kylig såhär kl. 08,00 på morgonen.Druvorna är redo att plockas


Bara ta fatt i en pall
Först var det genomgång hur druvorna skulle skördas, sedan var det att grabba tag i en pall och sätta sig med näsan mot havet och börja plocka. Själv var vi med i markserviceteamet som serva plockarna med tomma hinkar, bar bort fulla, hjälpte till med maten och städning.

Genomgång av hur det skulle skördas


Ludna druvor ska bort

Russinen ska vara kvar


Det plockades, rensades och spannarna fylldes....

 .....druvorna vägdes, ställdes upp på flaket och åkte iväg till vineriet. Arbetstempot var verkligen på topp på gården denna september lördag.
Grannpojken stod för traktorkörningen


Spann efter spann fylldes

Fylla på och väga innan den åkte iväg.

På seneftermiddagen var 4,5 ton druvor plockade och på väg att förvandlas till goda viner. För vingården har ett flertal fantastiskt goda viner att dricka. Själv kändes det lite i armarna att man burit några spannar under dagen.Solen trängde sig igenom bladen och värmde gottDet är helt fantastiskt att vi har så här fina vingårdar i Sverige. Det känns lite som man är i södra Tyskland och går mellan vinstockarna, exotiskt och vackert.

Vackra vindruvsklasar, söta och goda
Vädret höll sig soligt och vackert, jag hade en chans då och då att få springa runt med min kamera och ta en del foton på gården. Det var helt enkelt en härlig dag i goda vänners lag.
Om ni är i Malmö passa på och köp en flaska och smaka och om ni bor längre bort så går det alltid att beställa på systembolaget...jag lovar, ni kommer inte ångra er.

Kram Kajsa


7 kommentarer:

 1. Vilka vackra bilder. Sicket slit men oj vad vackert där är.
  Tack för de fina orden på min blogg <3
  Ha en fin dag

  Kramar
  Lene

  SvaraRadera
 2. Hej min vän !
  Roligt att höra från dej igen ;)...visst är det kul att vara på vingårdar...de i Spanien som vi besökte var väldigt exotiskt att besöka, varmt och kaktusar som fanns överallt, mandelträd, oliver och allt vackert att se på ;)...skulle vilja åka till Toscana framöver också...men det blir inte en sol och badresa då, utan av ett annat slag så att säga ;)
  Hoppas du har det bra i "höst Sverige "
  Kram bia

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att få vara med om druvskörd och vilket jobb ni gjorde. Bra jobbat! :) Och nog är det häftigt att det kan odlas druvor för vin i Skåne också och inte bara i södra Europa. Härliga bilder Kajsa och vad roligt att vi fick vara med på ett hörn och uppleva druvskörd i Skåne genom din lins och dina ord. :)

  Sköt om dig vännen och ha en fin helg!♥

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 4. Så intressant, och vilket jättejobb.
  Jag läste faktiskt om en vinodling här i Sverige, fast det var som ett kollektiv där dom odlade och skördade tillsammans.
  Det verkar ju vara en riktigt härlig genmenskap också.

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Mycket intressant inlägg att läsa och se.
  Höstkramar Bosse

  SvaraRadera
 6. Häftigt! Kul att göra såna saker.
  Och väldigt fina bilder också.

  Kram Hannis

  SvaraRadera
 7. Vilken härlig skörd!
  Har plockat druvor i Tyskland, det var jobbigt, så stor lutning gjorde det inte lättare, men också roligt.
  Det är kul att det kan tillverkas vin också i Sverige, fast helt galet att de inte kan få sälja sin egna produkter på gården!! Hur kan det få var så inom EU?
  Vi har flera vingårdar här i Wales också, 3 st ganska nära mej med helt godkänd kvalité och där kan vi naturligtvis köpa direkt från gården!
  Ha det bra!

  SvaraRadera