“Aunt Voula: What do you mean he don't eat no
meat?
(the entire room stops, in shock)
Aunt Voula: Oh, that's okay. I make
lamb.”
Lyder ett av de otaliga härliga kommentarerna ur filmen mitt
Stora
feta Grekiska bröllop. En film som jag tror jag aldrig tröttnar på. Har
du inte sett den, tveka inte – se den!
Lånad bild |
Ευτυχία eller Effie som hon kallas, en gammal arbetskamrat
från mannens förra jobb är just från Grekland och hon gav mig sitt typiska
Grekland recept med orden: Go ahead,
Indulge yourself to this little sin.
Moussaka är rätten som serveras på varje Taverna och i varje
hem och gärna med ett glas vin till och vem kan motstå denna krämiga smakfulla
rätt så här mitt i veckan. Det bästa med den är att den kan förberedas en, två
dagar i förväg, så man lätt slänger in en i ugnen när man kommer hem från
jobbet. Tyvärr blir det ett bildlöst inlägg då kameran förstörde alla bilder...hur kul kändes det då?
Moussaka ( för en form ca 30 x 20 cm)
3 Auberginer
2 Zucchinis
4 Potatis
750 Gram Lamm –
Kalv – Nötfärs
2 Hackad
Rödlök
2 Hackade
klyftor Vitlök
1Burk Krossade
tomater
2 Msk Tomatpuré
1 Tsk Socker
1 Glas Rödvin
1 St Lagerblad
Flingsalt
& svartpeppar
En
nypa kanel eller en kanelstång
½ Dl Olivolja
8,75 Dl Varm
Mjölk
100 Gram Smör
100 gram Vetemjöl
2 Äggulor
En
nypa Muskotnöt
100 Gram Parmigiano-Reggiano
eller Kefalotyri.
Börja med att förbereda Auberginerna, potatisen och Zucchinin.
Skölj Auberginerna och Zucchinin väl, skär i 1 cm skivor och lägg i ett
durkslag, salta och låt dra i ca 30 minuter. Koka potatisen. När grönsakerna
har dragit färdigt, skölj noga och krama ut vattnet. Torka den torra och fräs
dem sedan i rikligt med olja, tills de fått en gyllene färg. Ta av och låt
rinna av på ett papper.
Dags att förbereda köttfärsen. Värm ett stekjärn till medium
hög värme och häll i olivoljan. Fräs den hackade löken tills den mjuknat och
fått fin färg. Häll i tomatpuré och köttfärsen och bryn. Häll på rödvinet och
låt koka ihop tills det kokat in. Häll därefter på de krossade tomaterna,
socker, kanel, lagerblad och salt och peppar. Sänk värmen och låt sjuda under
locka ca 30 minuter tills nästan all saft kokat in.
Så är det Béchamelsåsens tur. Använd en stor kastrull och
smält smöret över låg medium värme. Tillsätt mjölet så det blir en pasta, rör
konstant! Tillsätt den varma mjölken i stadig stril och vispa konstant så det
inte bildar klumpar. När den tjocknat, ta bort pannan och rör i äggulorna,
salt, peppar, muskot och riven ost. Visp fort så inte ägget blir till omelett.
Smörj ugnsformen och börja lägga ett lager med Aubergin, zucchini
och potatis. Sedan på med köttfärsen sedan ett nytt lager grönsaker och på toppen
Béchamelsåsen.
In i ugn 180-200 grader i ca 60 minuter. Efter halva tiden
riv över ost på Moussakan. Låt sedan svalna innan du äter, då den är superhet
när den kommer ut.
Servera med tomat och fetaost till!
Lånad bild |
νόστιμο ναύλο – Smaklig spis!
Jag har ätit Moussaka förr, men det här receptet var så
krämigt och gott, en ren synd. Jag personligen hade nog minskat ner på grönsakerna
och höjt upp med potatisen…men det är ju en smaksak. Avslutar med ännu ett
citat från filmen…
” Maria:
Ian, are you hungry?
Ian:
Uh no, I already ate.
Maria:
Okay, I make you something”
Kram Kajsa
Så gott med moussaka vi gjorde det i helgen med våra egna miniauberginer. Det var så gott. Ha en fin kväll Kram Pernilla
SvaraRaderaÄlskar Moussaka....bland det bästa maträtter jag vet...yippii !!!
SvaraRaderamen filmen vet jag inte om jag gillar, hihi...men den är helt okej ;))...
Ha en fin morgondag...gilla hösten !!!
Kram
Filmen är ju ett skrattpiller utav dess like!
SvaraRaderaDet är humor=))
Och Moussaka gillas men jag har aldrig gjort den själv.
Kan tänka mig att det var gott!
Kul att du samlar på dig lite recept från olika hörn i världen.
Kram Hannis
Jag har sett filmen ett par gånger och det är en underbar film.
SvaraRaderaJag håller med dig om att Moussaka är gott. Och det ser härligt ut på bilden. Däremot tror jag inte min familj (allra helst dottern) är så glad i det. Men man kan ju testa. Det är ju som en sorts lasagne hihi.
Ha en fin dag
Kramar
Lene
Moussaka är supergott, gör det alldeles
SvaraRaderaför sällan. Bra recept och film
Kramar/AM
Moussaka är jättegott. Har dock aldrig prova att göra det själv. Kanske får ta och göra det en dag, nu när jag har receptet här :)
SvaraRaderaHa en fin lördag kväll.
Kram Petra
Mmm, moussaka är så gott och jag inser nu att jag inte har gjort Moussaka på många, många år. Hur kommer det sig? Tack för både påminnelse och för recept. Det ska vi definitivt testa. :)
SvaraRaderaSköt om dig kära Kajsa.♥
Kram Lotta
Jag har aldrig gjort moussaka själv men det är ju så gott. Tack för recept. Kram Anette
SvaraRaderaDet lät väldigt gott det där. Har faktiskt aldrig smakat, men det verkar vara värt ett försök. Tycker nog också att lite mer potatis hade varit att föredra istället för så mycket grönsaker.
SvaraRaderaKram!
Så gott det ser ut. Tack för receptet.
SvaraRaderaKram Maria
Moussaka är så gott, tack för receptet det måste jag prova. Kram Åse
SvaraRaderaJag är väldigt förtjust i Moussaka och den där filmen har vi hemma och den är suverän på många sätt. (givetvis var den med när jag körde femtio filmer förra året på bloggen) Filmen har ett häftigt slut.
SvaraRaderaKram Bosse