onsdag 30 september 2015

Med en nypa salt runt Jorden/with a pinch of salt around the World - Indulge you sins in Greece



“Aunt Voula: What do you mean he don't eat no meat?
(the entire room stops, in shock)
Aunt Voula: Oh, that's okay. I make lamb.” 

Lyder ett av de otaliga härliga kommentarerna ur filmen mitt Stora feta Grekiska bröllop. En film som jag tror jag aldrig tröttnar på. Har du inte sett den, tveka inte – se den!

Lånad bild

Ευτυχία eller Effie som hon kallas, en gammal arbetskamrat från mannens förra jobb är just från Grekland och hon gav mig sitt typiska Grekland recept med orden: Go ahead, Indulge yourself to this little sin.

Moussaka är rätten som serveras på varje Taverna och i varje hem och gärna med ett glas vin till och vem kan motstå denna krämiga smakfulla rätt så här mitt i veckan. Det bästa med den är att den kan förberedas en, två dagar i förväg, så man lätt slänger in en i ugnen när man kommer hem från jobbet. Tyvärr blir det ett bildlöst inlägg då kameran förstörde alla bilder...hur kul kändes det då?

Moussaka ( för en form ca 30 x 20 cm)
3                           Auberginer
2                           Zucchinis
4                           Potatis
750 Gram            Lamm – Kalv – Nötfärs
2                          Hackad Rödlök
2                          Hackade klyftor Vitlök
1Burk                  Krossade tomater
2 Msk                  Tomatpuré
1 Tsk                    Socker
1 Glas                  Rödvin
1 St                       Lagerblad
                             Flingsalt & svartpeppar
                             En nypa kanel eller en kanelstång
½ Dl                     Olivolja
8,75 Dl                Varm Mjölk
100 Gram           Smör
100 gram            Vetemjöl
2                          Äggulor
                            En nypa Muskotnöt
100 Gram          Parmigiano-Reggiano eller Kefalotyri.

Börja med att förbereda Auberginerna, potatisen och Zucchinin. Skölj Auberginerna och Zucchinin väl, skär i 1 cm skivor och lägg i ett durkslag, salta och låt dra i ca 30 minuter. Koka potatisen. När grönsakerna har dragit färdigt, skölj noga och krama ut vattnet. Torka den torra och fräs dem sedan i rikligt med olja, tills de fått en gyllene färg. Ta av och låt rinna av på ett papper.

Dags att förbereda köttfärsen. Värm ett stekjärn till medium hög värme och häll i olivoljan. Fräs den hackade löken tills den mjuknat och fått fin färg. Häll i tomatpuré och köttfärsen och bryn. Häll på rödvinet och låt koka ihop tills det kokat in. Häll därefter på de krossade tomaterna, socker, kanel, lagerblad och salt och peppar. Sänk värmen och låt sjuda under locka ca 30 minuter tills nästan all saft kokat in.

Så är det Béchamelsåsens tur. Använd en stor kastrull och smält smöret över låg medium värme. Tillsätt mjölet så det blir en pasta, rör konstant! Tillsätt den varma mjölken i stadig stril och vispa konstant så det inte bildar klumpar. När den tjocknat, ta bort pannan och rör i äggulorna, salt, peppar, muskot och riven ost. Visp fort så inte ägget blir till omelett.

Smörj ugnsformen och börja lägga ett lager med Aubergin, zucchini och potatis. Sedan på med köttfärsen sedan ett nytt lager grönsaker och på toppen Béchamelsåsen.
In i ugn 180-200 grader i ca 60 minuter. Efter halva tiden riv över ost på Moussakan. Låt sedan svalna innan du äter, då den är superhet när den kommer ut.

Servera med tomat och fetaost till!

Lånad bild

νόστιμο ναύλο – Smaklig spis!

Jag har ätit Moussaka förr, men det här receptet var så krämigt och gott, en ren synd. Jag personligen hade nog minskat ner på grönsakerna och höjt upp med potatisen…men det är ju en smaksak. Avslutar med ännu ett citat från filmen…

 Maria: Ian, are you hungry?
    Ian: Uh no, I already ate.
    Maria: Okay, I make you something”

Kram Kajsa

12 kommentarer:

  1. Så gott med moussaka vi gjorde det i helgen med våra egna miniauberginer. Det var så gott. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Älskar Moussaka....bland det bästa maträtter jag vet...yippii !!!
    men filmen vet jag inte om jag gillar, hihi...men den är helt okej ;))...
    Ha en fin morgondag...gilla hösten !!!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Filmen är ju ett skrattpiller utav dess like!
    Det är humor=))
    Och Moussaka gillas men jag har aldrig gjort den själv.
    Kan tänka mig att det var gott!

    Kul att du samlar på dig lite recept från olika hörn i världen.
    Kram Hannis

    SvaraRadera
  4. Jag har sett filmen ett par gånger och det är en underbar film.
    Jag håller med dig om att Moussaka är gott. Och det ser härligt ut på bilden. Däremot tror jag inte min familj (allra helst dottern) är så glad i det. Men man kan ju testa. Det är ju som en sorts lasagne hihi.
    Ha en fin dag

    Kramar
    Lene

    SvaraRadera
  5. Moussaka är supergott, gör det alldeles
    för sällan. Bra recept och film
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  6. Moussaka är jättegott. Har dock aldrig prova att göra det själv. Kanske får ta och göra det en dag, nu när jag har receptet här :)
    Ha en fin lördag kväll.
    Kram Petra

    SvaraRadera
  7. Mmm, moussaka är så gott och jag inser nu att jag inte har gjort Moussaka på många, många år. Hur kommer det sig? Tack för både påminnelse och för recept. Det ska vi definitivt testa. :)

    Sköt om dig kära Kajsa.♥

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  8. Jag har aldrig gjort moussaka själv men det är ju så gott. Tack för recept. Kram Anette

    SvaraRadera
  9. Det lät väldigt gott det där. Har faktiskt aldrig smakat, men det verkar vara värt ett försök. Tycker nog också att lite mer potatis hade varit att föredra istället för så mycket grönsaker.
    Kram!

    SvaraRadera
  10. Så gott det ser ut. Tack för receptet.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  11. Moussaka är så gott, tack för receptet det måste jag prova. Kram Åse

    SvaraRadera
  12. Jag är väldigt förtjust i Moussaka och den där filmen har vi hemma och den är suverän på många sätt. (givetvis var den med när jag körde femtio filmer förra året på bloggen) Filmen har ett häftigt slut.
    Kram Bosse

    SvaraRadera