Soldränkta sanddynor, sandaler och spännande mat är det
första jag tänker på när jag hör Mellanöstern, det var det inte i december när
jag klev in till ett par av våra kunder, ett brödrapar från Iran. Då var det
grått, kallt och blåsigt Skåneväder…..brrrrrrrr
Efter att ha gjort det där obligatoriska julklappsbesöket
och diskuterat jobb, så vågade jag mig på att fråga vart de kom ifrån och sen
berätta om min matidé. De blev helt eld och lågor och med glimten i ögonen pratade
de nästan i mun på varandra om sin favoriträtt. Men!! Man måste använda riktigt
äkta saffran bedyrade de båda och
sträckte fram ett paket – riktig saffran, vilken lycka, som en egen liten
julklapp bara till mig.
Vackert röd och underbar doft med en känsla av värme.
Ingredienser |
Fram med grytor, skålar och slevar, nu sätter vi igång.
Zereshk Polo Ba Morgh
4 port.
4 Kycklinglår
2 Gul
lök
50 Gram Smör
4 Dl Jasmin
eller Basmatiris
0,5 Dl Kokande
Vatten
0,5 Gram Saffran
3 Msk Berberisbär
Salt
& peppar
Lägg saffran i 2 matskeder med kokt vatten medan du
förbereder rätten. Dra av skinnet av kycklingen och lägg åt sidan. Skiva två
gula lökar och fräs i smör tillsammans med kycklingskinnet. Bryn kycklinglåren
och salta och peppra. Slå på det mesta av saffransvattnet. Koka i 25 min med
vatten och saffran.
Skölj riset i kallt vatten några gånger. Koka riset med
rikligt med vatten i ca 20 minuter, slå av vattnet och låt ånga klart. Blanda 1
Dl med färdigt ris med resten av saffransvätskan.
Det puttrar i grytan |
Fräs Berberisbär i lite smör på en panna.
Lägg riset på ett stort fat, saffransris, delad kyckling
ovanpå och strö sedan över berberisbären.
Vacker färg lockar till matbordet |
Berberisbären blev inte någon succé hemma hos oss, jag vet
inte vad jag tyckte de smakade medan mannen tyckte de smakade fotsvett. Bröderna
gav mig tummen upp när jag skickade dem en bild, men skakade på huvudet
samtidigt och sa att vi var bara ovana vid bären. Kanske det ja, får väl testa
dem senare igen. Resten av rätten var enkel och fantastiskt god och vilken god
saffranssmak. Nästa gång tar jag nog kycklingfiléer istället för att få lite
mer kyckling, för vi var tre personer om 4 kycklinglår och det tyckte vi var
lite snålt, här är vi hungriga i vår familj – Mat är gott!!
Testade ett Chardonnay vin till Torrecella från Italien. Och
ärligt, jag är inte mycket av en Chadonnay tok, så det blev ingen hit hos oss,
men ett vitt vin bör det vara tycker jag.
Testa och se vad ni gillar rätten!!
Nu bär det av för en mysig fikadate med tjejkompisen. Idag är det Hässleholm som ska invaderas, för fika, loppis & antikrunda och en massa snack om barnen, livet och allt det där emellan
Nu bär det av för en mysig fikadate med tjejkompisen. Idag är det Hässleholm som ska invaderas, för fika, loppis & antikrunda och en massa snack om barnen, livet och allt det där emellan
Kram Kajsa
Så gott det ser ut men vi kanske ska hoppa över bären :) Kram Suss
SvaraRaderaÅh vad gott det ser ut. Loppis och antik runda låter hur kul som helst.
SvaraRaderaHa en bra dag.
Kram Petra
Åhhh! Shit så gott!
SvaraRaderaPersisk mat är suverän, min andra svåger är från Iran så han brukar göda upp mig när jag är där. Maten smakar alltid så mycket men utan att vara stark/ het som det ofta kan vara med mycket smak.
Duktig du är!!
Kram Hannis
Vad gott det verkar, men som du säjer är det ibland okända smaker som stoppar oss.
SvaraRaderaÅååå riktig saffran det är matlycka.... Tänk vad mycket spännande smaker det finns att upptäcka i matvärlden. Kramisar Tina
SvaraRaderaSå spännande. Jag äskar smaken av saffran. Kram Anette
SvaraRaderaTack för ditt besök. Vilken spännande kyckling, måste nog testas vid tillfälle.
SvaraRaderaHa de gott. Kram, Catarina
Fotsvett...fniss. Du är super som testar
SvaraRaderaoch lagar dessa rätter. Jag skulle gärna
smaka.
Kramar/AM
Det ser supergott ut. Vi hade inte heller klarat oss på så lite kyckling. Men det är ju bara att lägga till. Ha en fin Påsk. Kram Pernilla
SvaraRaderaVad spännande! Jag tycker du är så modig som gör detta!
SvaraRaderaSpännande att se vad det blir nästa gång! :)
Ha en fin påskhelg,
kram Jennica
Så spännande med nya exotiska rätter. Jag vet att dom är mycket för saffran från dom länderna. När mina föräldrar för flera år sedan hade visning på sin lägenhet för en Iransk familj, hade mannen med sig äkta saffran från sitt hemland som tack.
SvaraRaderaKram!