fredag 20 mars 2015

120 År av välsmakande historia i MalmöNi vet de välkända ögonen på kakaoförpackningen, jag har varit där…eller ja, på Malmö Chokladfabriks muséum i Malmö. Här andas 120 års välsmakandes historia, mitt i centrala Malmö. Jag blev inbjuden av en damklubb…gud det låter som värsta tantföreningen, på en guidad tur på Chokladfabriken i Malmö.


Mazettihuset som sträcker sig över ett kvarter


 

Här startade den danska fabrikören Emil Nissen 1888 sin chokladfabrik och kom med den första fabriksförpackade livsmedlet i Sverige – Kakao.  1910 kom de välkända ögonen upp på paketet och slogan ”Se med Edra egna ögon att Ni får Mazettis ögon”. Dessa ögon som blev som ett kultmärke via Fazer att ha på sina väggar i form av planch/tavla. Andra produkter var bl.a Dumle, Bronzol halstabletter, Trix, Tutti Frutti, Emser, Rigi, Vanillinesocker. Ögonen kom av att när det såldes i lösvikt så hade en handlare på bygden drygat ut cacaon med jord och kunderna klagade på att det smakade konstigt. Då blev det de barksa manliga ögonen som kom på förpackningen som under 30 talet ändrades till kvinnliga ögon. På 50 talet var det i en tävling de mer välkända ögonen kom fram.

Lånad bild 
1945. Utökade han sin fabrik till ett helt kvarter och 1960 startade de i bryggeridelen och blev de den modernaste Kakaofabriken. Idag hyser ett mikrobryggeri i den delen av huset. 

1975 såldes det till Fazer som körde produktion fram till årskiftet 92/93 och sedan mitten av 2004 har Malmö Chokladfabrik startat sin chokladtillverkning. Än doftar det ljuvligt i lokalerna. I andra delar hyser ett stort kulturcenter med restaurang, teater, föreläsningar, konst, friskola med inriktning musik m.m ( Själv har jag gått och yogat här)Ser ni ögonen?

 


Kakaopaketet man minns


Än pryder huset med manmet från förr.

 
Det blev en dryg timme med guidad visning av chokladhistoria, smakprovning så man nästan var mätt när vi blev klara, en märlig känsla för en gottegris som jag.

En söt liten chokladask

Efteråt gick vi över till Brygghuset och åt lite gott och damerna var så glada över att få in lite nytt blod i klubben ( som jag egentligen inte alls är med i). De gjorde allt för att bevisa hur trevligt de har tillsammans och kvällen blev ju faktiskt väldigt trevlig. God mat och dryck med en skvätt historia är svårt att tacka nej till, men konstigt nog gör man det sällan i sin egen stad utan mer när man är iväg på semester. Ibland tänker jag - man borde vara turist i sin egen stad för en dag eller så, det hade nog varit kul.

Nu är det fredag och det gillas, det ska njutas av ledigheten. Jag önskar er detsamma - ha en njutbar helg vänner.

Kram Kajsa

14 kommentarer:

 1. Kul att få se Mazettihuset ;)...jag har en Mazettiburk som jag ärvt av svärmor...den gillar jag skarpt ;)...trevlig helg!
  Bia

  SvaraRadera
 2. Låter som en spännande stund. Och gott!!
  Så gillar jag ögonen, vem gör inte det liksom=))
  Kram Hannis

  SvaraRadera
 3. Så roligt. Fast det här inlägget är nästan farligt att läsa. Blir ju sugen på choklad :D

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 4. Vad spännande det låter. Du har verkligen fått mig intresserad. Detta ska jag kolla upp chokladtokig som jag är. Damklubb låter också spännande.
  Ha en härlig helg och njut av grilldoften.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 5. Jätteroligt, kakao har jag ofta i skåpet.
  Blev en fin kväll.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 6. Men varför har inte jag varit där, det vill jag med. Så spännande. Kram Anette

  SvaraRadera
 7. Men varför har inte jag varit där, det vill jag med. Så spännande. Kram Anette

  SvaraRadera
 8. Halloj!
  Spännande läsning & förstår att du trivdes trots tantföreningsvarning hihi.
  Och dom där ögonen känner man allt igen, så coolt på grinden.
  Njut Kvällen kram Arja

  SvaraRadera
 9. vilket trevligt besök... alltid roligt med sådant.
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 10. Känner väl till det stället. Min mans farfar jobbade på Mazetti en gång i tiden. Verkligen nostalgi. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 11. Ett choklad-museum, det kallar jag kultur i min smak!!

  SvaraRadera
 12. Vilket intressant inlägg. Och kul.
  Min dotter planerar att måla kakao-ögonen på sin köksvägg.

  Kram från en chokladälskare!
  Agneta

  SvaraRadera
 13. Kul "utfllykt"! :)
  Och de där ögonen, de är riktigt coola tycker jag!
  Kram Jennica

  SvaraRadera
 14. Mmm..choklad..det museumet skulle jag vilja besöka.
  Kram Petra

  SvaraRadera