måndag 14 augusti 2017

Helt apropå så landade vi i Debrecen

Vilken sommar!.....Eller kanske ska jag säga bristen av en riktigt sommar.

Under våra tre veckors semester så har solen skinit knappt en handfull av dagarna. Mest blåst, regn och kallt väder känns det som. Vi har försökt peta in bubbelbad och bikinihäng under soliga dagar. grill middagar och vänner, men vissa dagar har vi hängt i stan, i soffan...så frustererande.

Denna sommar har jag testat att äta grodlår

Fixat Flammkuchen style pizza som blev favoritlunchen

Sommaren bjöd på många sitta inne och titta ut dagar

Lägg till bildtext

Fin kväll under festivaldagarna i Limhamn

När man kommer på besök och blir välkomnade av dessa damer

Ja så frustrerande att vi till slut började kolla på vad vi kunde göra för att få lite sol...solsemester vid stranden, sista minuten-resa...så dyrt...billiga flygstolar - jo billigt ut, dyrt hem...men till slut på Wizzair hittade vi ett passande flyg och ett bra hotell i Ungerns andra stora stad Debrecen. Staden som varit huvudstad två gånger och är ungefär lika stort som Malmö till befolkning.

Vi lämnade ett soligt ( givetvis) Malmö mot ett soligt och 38 gradigt Ungern. Det kändes skönt!
Här skulle vi njuta 3,5 dag ( 4 nätter).

Mitt i Debrecen
Debrecen var inte stort och hade inte mycket turister. Engelska eller Tyska var det nästan ingen som kunde. Det var en ganska sliten stad, där det här och var stack ut vacker arkitektur och utsmyckning. Torget mitt i staden var stort och här fanns den stora kyrkan och museet. För staden är rik på historia, en ganska blodig sådan. Det var en ganska lugn och tyst stad, kanske för det inte var så många turister där.

Vi besökte stadens rock pub Roncs bar som ägs av Ungerns största hårdrocksband. Drinkarna var goda och stället hade mycket att titta på..ganska bisarra detaljer, men ändå så fräckt. Vi var här mitt i vecka, så det var ganska tomt med folk runt omkring. Längst in hade de en gammalt spårvagnslok som man kunde sitta i... jag tror nog att jag missade en massa detaljer, för där var som sagt mycket att titta på.






En annan pub vi besökte några gånger, var i närheten av hotellet. Som dessutom bar namnet av en Pink Floyd skiva The Wall. Här var inredningen ruff och mysig. Här var det både billigt och gott att slå sig ner.




Enkelt, rufft och så mysigt

Mitt i veckan testade vi på att äta på det som anses vara Ungerns andra bästa restaurang - Ikon. Vi spenderade över två timmar med att ta en 6 rätters meny som skulle leda oss igenom Ungerns matkultur, med närodlat

Rätt 1 - Fermenterad Gurkshot och en Vodka ( dock Polsk)...nja säger jag.

Fermenterad gurkshot med Vodka

Rätt 2 - Grillad artisan ost med sallad & dill, balsamvinäger och sommar rödbetor och ett vitt Tokaj vin...så otroligt gott!

Oh Boy! Denna rätt var fantastisk god

Rätt 3 - Stör kinder på en bädd av syrade zucchini och dill och ett vitt vin...supergott!

Små fiskkinder, men ack så goda

Rätt 4 - Sommar apache med ett rosévin som vi inte tyckte passade ihop, men gazpachon var otroligt god.

Kryddigt god

Rätt 5 - Gåsbröst med karamelliserad kål potatis och en körsbärssås och ett gott rött vin - mmmmmm

Kanske inte så vacker och färggrann men väldans god

Rätt 6 -  Cottage Cheece med hemmagjord aprikossylt, maräng och ett sött Oremus 6 Puttynyos vin - som kronan på verket.

Kronan på verket

Vi betalde strax under 900 kronor för denna fantastiska middag. Den var både god och intressant att avnjuta.

Vi försökte sista på altanen på hotellet och sola varje dag, men det var max en halvtimme, sen blev det för varmt. Vi shoppade i stora köpcentret och vi besökte såklart deras saluhall Nagy Piac, där all bönder/odlare stod i långa rader och sålde sina varor. Två våningar fyllda med frukt och grönt, kött, ost, pasta, ägg, m.m

Jag älskar att besöka saluhallar på våra resor

Sista hela dagen vi hade, var ämnat att ta sig ut till den stora parken Nagyerdi som låg cirka 2 km från centrum. Vi började gå dit och solen gassade som varmast denna dag. Vi gick något fel, men efter mycket om och men hittade vi fram. Idag skulle den 4 dagar långa Jazz och vin festivalen starta. Vi var tre timmar för tidigt, så vi letade upp en restaurang i skuggan för lunch och lite vin i väntan. Vi ville sett mer av parken, men det var helt enkelt för varmt.

Utsikt från en solsäng i parken till vänster om oss scen och vinstånd

Det var bara att gå runt och köpa små vinprov och testa sig runt i Ungerns vinland


När festivalen skulle starta gick vi in på området och frågade i informationen hur det fungerade. Det fanns 74 olika vinodlare som hade stånd för smak provning, en del mat och hantverkstånd, tre jazz scener, men starttiden 16,00 var lite oviss, det startade helt enkelt när det startade. Vi hittade en solsäng - bänk i skuggan under ett träd ganska nära stora scenen och en hel del av vinstånden. Här slog vi oss ner, köpte lite vinprover här och var och bara njöt av musik, folk och gott vin. Vi stannade i tre timmar och njöt av många smakprover innan vi gick ifrån, ganska nöjda med dagen.

Mysigt litet torg med flera barer och matställen och lite mer liv

Undrar vad som döljer sig här...

Vilken resa, vilket guldkorn vi fann, ett sådan ställe vi gärna återkommer till.

Nu är man tillbaks till jobb, rutiner och vardagen. Det känns både skönt och tråkigt. För visst hade jag kunnat tänkt mig några veckors semester till.

Vad har ni hittat på i sommar?

Kram Kajsa

8 kommentarer:

  1. Vilken mysig resa. Unger är fint. Vi var i Budapest förra sommaren. Gillade det skarpt. I år var vi i Amsterdam. Också en mysig stad. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Vilken härligt resa , super kul att utforska nya städer. Har varit i Budapest några gånger det är också en spännande stad. Kram Åse

    SvaraRadera
  3. Så mycket fina bilder. Vilken resa, asså. Roligt.
    Ha en fin tisdag.
    Kram Petra

    SvaraRadera
  4. Vilken härlig resa ni hade. Ungern i fint, har varit i Budapest... Men du, grodlår....det var modigt gjort... Ha en fortsatt härlig vecka. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  5. Det verkar som ni ändå har haft en bra semester. Härligt!
    Jag har min semester nu och det känns helt ok tycker jag. Jag hade en vecka när vi var i Italien och det var guld värt. Nu är det "svensk semester" som gäller.
    Ha en fin dag

    Kramar
    Lene

    SvaraRadera
  6. Ni verkade ju trots allt ha fått en riktigt härlig semester.
    Vilken stad ni besökte! Så mycket upplevelser och fina foton.

    Ha det bra på dig Kajsa!

    SvaraRadera
  7. Den svenska sommaren har varit opålitlig med eller utan grodlår.
    Men vilket blogginlägg du bjuder på. Wow! Underbara bilder och jag blev sugen på att besöka denna ungerska stad som jag aldrig hört talas om tidigare. Rockbaren lockade. Du ska se att det blir en underbar september i hela Skåne.
    Kram Bosse

    SvaraRadera
  8. Vilka härliga dagar! I sommar har jag och min familj inte åkt iväg särskilt långt. Vi har passat på att upptäcka Östergötland och det finns hur mycket som helst att se.

    SvaraRadera