tisdag 5 juli 2016

Minisemester som balsam för själen

När jag var barn, så hade vi en stuga i Bohuslän. Ju närmre vi kom ju mer uppspelt blev jag.
När bilen svängde upp för grusvägen, då visste man att det var nära, nära att få uppleva ännu en sommar med min bästa kompis med samma namn som jag. Två blonda blåögda "Kajsor" som skulle skratta och ha roligt hela sommaren lång. Som skulle springa runt i skogen, kohagen, nere vid bäcken, över ängarna, åka hölass, bada i sjön, leka, leka, leka.

I helgen återvände vi upp till Bohuslän för en miniweekend och min sommarens barndomskamrat. Vi tog in på ett mysigt Bed & Breakfast i Ucklum som vi besökt innan, bara en halvmil från Stenungssund. Runt omkring oss ligger hästhagar, åkrar, skog och klippor. Luften är ren och det rasslar under bilen när vi susar in på en av grusvägarna. Jag känner mig hemma.

Älgbergets B&B i Ucklum
Vi varvade helgen med vin, skratt, kultur, nostalgi, djur, familj, livet och samtal som aldrig dör ut.

Lika fnittriga då som nu

Hallon direkt i tallriken

Herre på täppan

Här kallar han in sina två hönor i buren, skyddar dem från mig

Tuppen två damer

Kalle, Kajsa och Kajsa som följde efter katten vart hon gick i trädgården


Just nu pågår en utställning i Skärhamn på Nordiska Akvarellmuseet från Disney. Vi passade på att åka ut och besöka den.Originalskisser från filmerna, som man aldrig sett dem för. En riktigt intressant utställning som jag rekommenderar om ni kommer i närheten. Den håller på fram tills september.

När man ändå är där kan man också passa på att äta en lunch på "Vatten", där de serverar fantastiska fiskrätter eller ströva omkring nere i hamnen och njuta av den underbara utsikten. Denna helgen var det mest sol, men precis under tiden vi var inne på museet öste regnet ner utanför.

Ömsom regn

Ömsom sol

Fantastisk lunch på Vatten på Skärhamn. Bakad spätta med Palsternacka


Varje gång vi kommer upp, då är det obligatoriskt att äta kräftor och räkor. Och om vi åt! Jag hade ont i fingrarna i två dagar av de små stickiga kräftorna, men de var så goda. På västkusten har de nog landets godaste havskräftor och räkor!

Det blev mycket prat om närodlat, ekologiskt och bra mat. Båda är aktiva dragkampare som snart ska tävla i VM, så de är väldigt måna om vad de stoppar i sig. De odlar mycket och vill äta bra mat. De berättade om den lilla gårdsbutiken med självbetjäning, där man kunde handla Ekologisk gårdsmjölk på flaska. Jag som inte ens dricker mjöl kände att jag bara var tvungen att uppleva det, det kan ju vara extra gott till jordgubbarna ( jo, då funkar mjölk för mig). Så på vägen hem svängde vi in om Kode och ut till Skålldal och det lilla Eko mejeriet.
Den lilla gårdsbutiken
På ena sidan av vägen var korna som fixade mjölken och på den andra sidan om vägen stod en liten kylcontainer som agerade som gårdsbutik. Väl inne kunde man antingen lägga en peng eller swisha pengar för både mjölk och flaska.

Mjölkstinna damer


Mjölkmaskinen
Nu njuter vi av fet eko mjölk från en av våra svenska gårdar och kan fånga sommaren i en liten skål.

Sommar i en skål

Alla dessa små mini weekends vi gör, får oss att må bra. De ger oss mängder av glädje, upplevelser och en massa intryck. Och Bohuslän kommer alltid finnas i mitt hjärta. Nu är klockan massor och det är dags för mig att hoppa i säng, så god natt alla vänner.


Kram Kajsa


10 kommentarer:

 1. Så härligt att ha en sådan vän kvar. Ser supermysigt ut. Visst är det de små guldkornen som förgyller tillvaron. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 2. Härligt att läsa lite från dig igen. Vad roligt det lät, två barndomskamrater som åker tillbaka till sommarstället. Och visst är det mysigt med gårdsbutiker. Vi har några på vägen till vår sommarstuga. Så vi kan köpa mjölk, bröd, äppelmust och marmelader. Mums.
  Stor kram
  Petra

  SvaraRadera
 3. Så idylliskt och härligt.
  Jag håller med dig, minisemestrar är lika guld värda som längre semestrar. Det sätter lite guld på vardagen.
  Ha en fin dag

  Kramar
  Lene

  SvaraRadera
 4. Underbart helt enkelt!
  Så fint att eran vänskap finns kvar. Sånt är viktigt för hjärtat.
  Kram Hannis

  SvaraRadera
 5. Oj, vad mycket upplevelser på en och samma helg! Jag håller helt med, skaldjur ska ätas på västkusten och mjölk ska tappas på gården - då smakar det som bäst!

  SvaraRadera
 6. Så kul att du skriver igen. Vilka underbara fantastiska bilder du har tagit. Jag älskar Bohuslän, och har varit en del i Skärhamn.
  Roligt att få träffa sin barndomskamrat.

  Ha det bra på dig.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Jag tillbringade också barndomens somrar i Bohuslän, nära Ljungskile där mina föräldrar hade ett sommarhus. Bohuslän finns också i mitt hjärta. Älskar klipporna!
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 8. Det var en rolig resa, så mycket du
  hann med. Och så träffa din barndomskamrat
  också. Västkusten är en favorit för mig också
  Ha en skön sommar
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 9. Härligt med små tripper, det behöver man ibland...vi är nyss hemkomna från ett bröllop i Umeå...sååå fint brudpar och vädret var toppen...inget att klaga på ;))är dålig på att blogga just nu.
  Har inte datorn med mej till torpet !
  Kram bia

  SvaraRadera
 10. Jag blir glad i hela kroppen bara av att läsa om er härliga tur till Bohuslän Kajsa. :) Och vad roligt att du och barndomsvännen fortfarande finns kvar i varandras liv. Vänskap är så vackert på det viset. Och det är något visst med vännerna från barn- och ungdomen. De som varit med på hela resan och minns alla drömmar och upptåg. De är en del av rötterna på något vis. :)

  Ta hand om dig kära Kajsa och ha en fortsatt fin sommar.♥

  Kram Lotta

  SvaraRadera