tisdag 22 september 2015

Frossarbak.....här kommer det att rullas fram!!

Befinner mig nu mitt emellan två jobb och försöker landa i mitt egna sinne. Blandar dagarna med måsten ( tvätt, städ, disk) och givetvis roliga saker ( kalas, kräftskiva, minigolf och bakning & pyssel). Igår var en sådan dag när jag åkte hem till en vännina för att lära mig att baka lite Amerikanska kakor. Och jag ska ha en godisfri månad....vännerna bara skrattade när jag sa det....



Först var vi tvungna att räkna om recepten till svenska mått. Mäta, väga och kolla i hennes tabeller...sen var det att börja baka. Först ut var Smores Cupcake en maffig kaka med crunchig botten, muffins, marshmallows och choklad. ( Smores är typiskt att äta när man campar i USA - digestive med choklad och marshmallows man lagar över elden).

Smores Cupcake


Att göra egen Marshmallow var lätt men jobbig, för det ska vispas konstant och länge. Trodde nästan armen skulle ramla av, så det var skönt att vi var två som kunde turas. Sen vispade man den med elvisp, så det var ju betydligt lättare. Att Marshmallows var marängsmet hade jag ingen aning om och om man stoppar "Cream of tarter" i smeten från början, sjunker inte kakan ihop. Finns att handla i Vintillbehörsaffärer.

Smores Cupcake

12-14 st

Botten

13 st          Digistivekex (mixade)
75 Gram    Smält smör
50 Gam     Strösocker

Blanda, och tryck ner ca 1,5 Msk i varje kakform. Packa tätt. Grädda ca 10 minuter i 165 grader.

Crunchy


125 Gram  Vetemjöl
200 Gram   Strösocker
30 Gram     Kakao
1 Tsk          Bakpulver
1/2 Tsk       Salt
3/4 Tsk      Vaniljpulver

Blanda de torra ingredienserna och sedan i med resten för att blanda ihop smeten.

2 Dl           Filmjölk/ Gräddfil
2 Dl           Vegetabilisk olja
1 Dl           Kokande vatten

Fyll dina kakformar lite mer än hälften med smeten och baka i ca 165 grader i 25 minuter. Ta bort och låt de svalna ( i frysen går det snabbare) 



Nu kommer den tuffa delen - Marshmallows

4                Äggvitor
200 Gram  Strösocker
1/2 Tsk       Creme of Tarter

Lägg i skål som tål vattenbad och väl på vattenbadet är det att vispa konstant, tills smeten blir riktigt varm och lagom. Föst tjocknar den, blir lite styvare, sen känner man hur den lossnar, då tar man av den och vispar med elvisp, tills man får små toppar. Häll i smeten i en smet sprutan och ta fram kakorna för att göra toppen.







300 Gram     Mörk Choklad
30-50 Gram Kokosfett

Smält sedan choklad i ett vattenbad för att doppa kakan i om man vill ha lite mer crunch så är det bara att smula lite Digestive ovanpå.

I och med att det är olja i kakan, gör att de håller sig fräscha längre.
Nästa kaka vi gjorde var Peanut Butter cups en farligt syndig god kaka om man gilla jordnötter. Jag kommer rulla fram med så här goda recept!!!!

Peanut Butter cake


Peanut Butter Cups

18 små cupcakes eller en plåt där man delar till önskad storlek.

225 Gram    Smält smör
170 Gram    Finmixade Digestive kex 
240 Gram    Florsocker
260 Gram    Jordnötssmör

Blanda och tryck ner i en panna, ställ undan. Vi ställde vår i frysen så den stelnade snabbare.

250 Gram    Mörk Choklad
65 Gram      Jordnötssmör
50 Gram      Kokosfett

Smält i vattenbad, häll över kakan ( ta ut den en lien stund innan så den inte är jättekall) och smeta ut över hela. Låt svalna. En perfekt kaka att förvara i frysen och ta fram när det passar.

Visste ni att alla överbliven smält choklad kan man spara i frysen och använda vid nästa bak. Jag har nog aldrig tänkt så långt, fast jag bakar ju inte överdrivet mycket här hemma.

Sista dagen att bara vara på...givetvis kommer jag inte bara vara för schemat är fulltecknat med tvätt, besök hos mamma, lunch med en gammal kollega och lite fix i kolonin. Jag tror jag kommer få denna dagen att trilla iväg snabbt. Imorgon är det dags för att vara - NY på jobbet och på torsdag...som jag längtar...ska jag till Maria på Kreativa Själars afton.

Kramar i mängder till er alla och ha en fantastisk dag!!

Kram Kajsa






6 kommentarer:

  1. Hjäp, så gott det där såg ut! Och det var ju godisfri månad, inte kakfri månad. ;) Lycka till på nya jobbet imorgon och ha en härlig fullmatad baravaradag idag.♥

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  2. Ser smarrigt ut. Vad duktig du är. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  3. Ser lika gott ut som alltid när du gör något. Vad sugen man blir.
    Vilket snyggt nagellack du hade i ditt förra inlägg förresten. Supersnyggt!

    Kram

    SvaraRadera
  4. Men sluta! Det ser ju underbart gott ut!
    Godisfri månad...skicka hit kakorna du så äter jag upp dom åt dig=))

    Kram Hannis

    SvaraRadera
  5. Hoppas du blivit väl mottagen på nya jobbet. Läckra bilder. Vilken luring. Ha en godisfri månad och ta ut svängarna i bakning av ... :) Jag förstår att du kommer att välja december månad. :) Bättre att ta februari. Kram retstickan Bosse

    SvaraRadera
  6. så underbart gott.....kan du verkligen hålla dig i från det goda? Kram Anette

    SvaraRadera