onsdag 20 maj 2015

Spöken, gastar och dråpliga historier


Härom veckan var jag på spökrunda i Lund, en spökrunda full med underligheter, spöken och ruskiga historier. Jaques Schultz som håller i den 1,5 timmes långa promenade har många historier, tankar och anekdoter på lut.
En bit av Domkyrkan i Lund som Jätten Finn byggde
Rundan började vid Domkyrkan i Lund och med historien hur Jätten Finn erbjöd sig att bygga den stora kyrkan gratis om de kunde lista ut hans namn innan sista stenen var lagd. Namnet listades ut och Jätten blev rasande över utebliven betalning för kyrkbygget och ska enligt sagan ha velat rasera sin skapelse, i stället förminskades och förstenades han vid kolonnen där han än i dag står och vaktar kryptan.
Orden som gjorde Jätten vannsinnig.
 

Fridlysta växter sitter lite överallt på kyrkan
Vi passerade byggnaden som användes till universitetets eget häkte och fäktningssal på väg mot historiska muséet, mitt i gången på Krafts torg på vägen sägs universums mittpunkt ligga.

I muséet sägs det spöka i hissen för när det var på tal att sätta in hiss i byggnaden, var professorn som bodde i huset en stor motståndare och sa – Aldrig över min döda kropp!! Så inom kort dog mannen och hissen kom på plats. Idag sägs det att hissen stannar mellan två våningar, lampan släcks och man kan känna ett flåsande i nacken…..brrr. Det hade ju varit lite av en rysare att stå i den hissen.  Även på Krafts torgs sägs det att gastar svischar förbi i dimman på tidig timma och det sägs att man kan höra dem krafsa på väggarna utanför bostadshusen.
Krafts torg & en bit av Domkyrkan

Universums mittpunkt på Krafts torg, Lund

Syndens boning, Lund
Ett stenkast ifrån har vi Syndens boning, som förr var ett studentboende där det sägs ha begåtts ett grymt mord, som idag spökar i gatan och det sägs att man ska kunna se när kroppen dras längst gatan in i en port.. Så här skriver de:

Det kanske svartaste kapitlet i Lunds universitets historia, är det ingen som vet säkert. Allt man vet är vad Blomdahl berättade och det som framkom under utredningen och rättegången. Men säkert är att det var den 7 september 1829 i det lilla korsvirkeshus som än idag står kvar mellan S:t Annegatan och Adelgatan som allting blev så fel. Huset som efter mordet kom att kallas för ”Locus Peccatorum” (Syndernas hus), men som 1829 fortfarande var ett studentboende.

En av de boende i korsvirkeshuset var Jacob Wilhelm Blomdahl, teologstudent. Med på hans rum fanns förutom han själv Anders Landén. Stämningen var allt annan än vänskaplig. Blomdahl var uppretad, men exakt varför han var det går enbart att spekulera om. Troligvis berodde det på Blomdahls psykiska tillstånd i kombination med en kärlekshistoria och ett bråk om pengar. Bråket urartade. I rummet bredvid Blomdahls fanns det gallerjärn som tillhört ett fönstergaller. Efter ett kort slagsmål fick de båda kombattanterna tag på varsitt gallerjärn och en duell inleddes.

Blomdahl var överlägsen Landén. Han var tränad i att fäktas med sabel och var en erkänt duktig fäktare. Han parerade enkelt Landéns utfall och kontrollerade kampen. Plötsligt såg han en öppning och med ett kraftigt hugg träffade han Landén vid tinningen Om Landén var död redan när han föll till marken går inte att svara på. Men efter att Blomdahl i raseri massakrerat Landéns kropp rådde det inte längre några tvivel om att han var död.  Konsortiet tog inte hänsyn till Blomdahls psykiska tillstånd utan de dömde honom till lagens strängaste straff: döden. Ty, som konsistoriet skrev, “lif för lif gifva”.

Vid Lunds Universitetshus hittar vi mittpunkten där den Akademiska kvarten utgår ifrån och runt om hörnet står slottet som den danska kungen under senare del av 1500 talet lärt uppföra. Man ska höra  en häst spöka uppe i tornet och enligt en gammal sägen är att Karl XII skall ha ridit uppför trappan i husets torn till häst, men detta brukar avvisas som en myt eftersom trappan inte var byggd när Karl XII levde.
Meriadianen för den Akademiska kvarten i Lund

Kvällsolen skimmrade i vattnet
När vi passerade domkyrkan igen så fick vi veta att om vi står vid kyrktrappan på Långfredags morgon när solen går upp, läser fader vår baklänges så ska man se när häxorna från Blåkulla kommer tillbaks från sin resa…man kanske skulle testa och stå där en morgon…vi snackade till och med om att ha en champangefrukost där.
Vackert upplägg på Bantorget 9


Grebblor
Efter spökrundan gick vi och åt på en liten charmig restaurang – Bantorget 9. Allt var så fint upplagt på träplankor och små stubbar, men där slutade jag imponeras… men sällskapet var trevligt och kvällen skön.

Kram Kajsa

6 kommentarer:

  1. Det verkar ha varit en spännande runda du har varit på :)

    Kram Jonna

    SvaraRadera
  2. Såna spökrundor har jag sett finns lite runt om, Stockholm, Göteborg mm. Skulle jag vilja gå.
    Ha en skön onsdagkväll.
    Kram Petra

    SvaraRadera
  3. Spännande tur, har själv hört den historien när jag var yngre och gick i skolan. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  4. Jag älskar sånt där!
    Blir som ett barn, Som nu, satt och log genom hela texten.
    Kul med såna kvällar.

    Kram Hannis

    SvaraRadera
  5. Vilken händelserik runda! Mycket intressant läsning!
    Tänk vad mycket historia som finns gömd. Och tänk om väggar kunde tala!
    Ha en bra söndag!

    SvaraRadera
  6. Så spännande med spökrundan. Det hade jag velat gå på.
    Har faktiskt varit i Lund, och även varit inne i Domkyrkan en gång för många år sedan när jag hade bekanta där. En jättemysig stad.
    Alltid kul att få lite historia på köpet.

    Ha det bra!

    SvaraRadera