tisdag 16 december 2014

En förtvivlad succé


Jag kan absolut inte kalla mig en bullmamma med händerna titt som tätt i en deg eller vispandes så smeten skvätter. Inte heller har jag ett hem som alltid luktar nybakat. Men ibland så glimrar det till och då testar man ett recept eller tre. Som just hände i helgen då det var kalassdags i hemmet. Jag tänkte att jag skulle bjuda på lite gott och hittade tre recept i min kul – att – prova – någon gång – mapp som fick bli min utmaning……och utmaning blev det!!!

Valsade runt som en tok och städade, slängde mig i bilen och handlade ingredienser och startade bullbaket kl 18,00.

Det var mycket vägande då allt var angivet i gram, tur man har köpt en ny hushållsvåg. Degen skulle vila först en timme….bra tänkte jag, då hinner jag ju hämta mannen från Hockeyn.

Körde iväg, hämtade man och vänner, lämnade vänner och hem för att fortsätta. Hmmmm…hade ju bara läst början av receptet….ja, jag vet att man ska läsa hela receptet innan man börjar för att inte drabbas av chock eller förtvivlad kaos. Det stod – arbeta in smöret i degen så den blir blank och fin, sen låt den jäsa till dubbel storlek 2-4 timmar!!!!  Snabb matte, då ska jag bulla ut den ungefär vid 21,30 eller 23,30. Ok jag bakar något annat under tiden.

Började baka ett recept som jag fick av en kompis mamma för ungefär 26 år sedan ( jag skämtar inte) som har hängt med i mappen alltid men aldrig bakats. Busenkla kakor som blir fantastiskt fina och goda om man tänker till innan man går igång med att klicka ut dem på bakplåten. För första plåten blev en ihop smält kaka, oförmögen att rädda..så det var att baka en ny sats och hålla tummarna.

Nötkakor med Kaffecréme

100 gram   Hasselnötter
1 3/4 Dl     Strösocker
2 Små        Äggvitor
3 Msk        Vetemjöl
1Knivspets Bakpulver

Sätt ugnen 175 Grader

Hacka nötterna fint
Vispa vitorna lätt skummiga
Blanda alla ingredienser till en smet. Klicka ut på bakpappersplåt/bakplåt med en tesked. Grädda ca 10 minuter.

Kaffekräm

2             Äggula
1 1/2 Dl  Florsocker
2Msk      Kako
1-2 Msk  Nescafé

Mal kaffebönerna fint och blanda med övriga ingredienser.

När kakorna kallnas läggs det ihop två och två med den kalla kaffecremen emellan

Resultatet blev toppen, men inte så många kakor cirka en per person till kalaset…HJÄLP!!
Nötkakor med kaffecréme
Sen fick jag fram receptet på minibiskvier med Lemoncurd, busenkelt stod det på pappret. Det var det efter man kämpat med en slingrig mandelmassa som skulle rivas och varmt brännande choklad när de skulle doppas i chokladmassan. Men att få ut 25 stycken kakor av degen måste varit ett skämt, jag fick fram ynka 15 styck…alltså 1 per person.

Trött och besviken, la jag mig på sängen för att invänta bulldegen som stod på jäsning….efter två timmar var den ju inte klar. Jag slumrade, vaknade, slumrade om och till slut tvingade jag mig upp kl 00,00 för att baka.

Vilken deg!! Fantastiskt fin och fluffig. Men för mig att förstå hur jag skulle fläta, tvina runt fingret var grekiska…men det stod att de blev goda som sniglar, så jag gjorde som en vanlig kanelbulle…men degen var ju helt omöjlig att få jämn i rullen och fyllningen den välde ut överallt. Kladdigt! Dottern stod och tittade på och det blev fruktansvärt fnittrigt i köket. Mannen kom yrvaket och undrade vad som stod på, men gick snabbt och la sig igen.
Så här skulle de se ut om man förstod hur man skulle göra....

Efter nattens försök till att göra snygga bullar såg det ut så här på plåten
 
Kanelbullar gjorda med sprängdeg  hal som en ål borde jag nog kallat det….nu tillbaks till receptet. Låt nu bullarna jäsa i kall ugn 3-6 timmar….vänta nu…någon gång mellan 3,30 och 6,30 är det dags att baka.

Gonatt!

Vaknade halv åtta och tassade ut i köket och satte igång. Lägenheten doftade underbart med kanelbullar som inte blev så vackra, men oh! Så goda. Så har ni tid, ge det ett försök – ni kommer till himmelriket (och jag som inte ens gillar kanelbullar).
Resultatet blev ju bra...
 
Kanelbullar med jäst
( ca 20 bullar)

625 Gram   Mjölk Rumstempererad
70 Gram     Honung
70 Gram     Strösocker
15 Gram     Salt
5-10 Gram Jäst
10 Gram    Kardemumma, grovmalen
1 Kg            Vetemjöl
75 Gram    Osaltat smör, rumstempererat

Fyllning

175 Gram Osaltat Smör
30 Gram   Vetemjöl
15 Gram   Kanel
175 Gram Muscavdo eller strösocker

Sockerlag

110 Gram Strösocker
100 Gram Vatten
5 Gram      Kanel (pulver eller stång

Råsocker till garnering

Fyllning: Smält smöret på låg värme. Dra ifrån kastrullen och låt svalna till fingervarmt. Vispa sedan ner mjöl, socker och kastrull. Täck med plastfilm och ställ svalt men inte i kylskåp ( då kommer den bli för hård)

Deg: Häll Mjölk, honung, socker, salt, jäst, kardemumma och hälften av mjölet i en stor skål och vispa ordentligt tills du har en tjock och jämn smet. Häll i resten av mjölet och knåda för hand tills du har en klumpfri deg. Täck skålen med en kökshandduk och låt den vila i en timme.

Arbeta in det krämiga smöret i degen och knåda tills du har en slät, glansig och fin deg. Täck degen med kökshanduk och låt jäsa 2-4 timmar. När degen har blivit dubbel så stor kavlar du ut den till en rektangel ca 60x40. Bred på fyllningen på degen så jämt  som möjligt. Vik över 1/3 av degen mot mitten och ta sedan resten av degen på motsatt sidaoch vik över så du får en platta med tre lager.
Mjöla ordentligt - det underlättar när du sen ska knyta ihop dina bullar. Skär ut 2-3 cm breda remsor på ca 80 gram vardera. Tänj försiktigt på längden, tvinna varje remsa två och ett halvt varv runt pek och långfinger, korsa sedan över bullen, vik in och fäst undertill. Genom att göra ett så fint och tätt litet bullknyte kommer dina bullar att hålla sig stängda när de jäser och gräddas. Lägg bullarna på plåt klädd med bakplåtspapper, ta en vattenspruta och spreja lite vatten på bullarna. Jäs i en kall ugn 3-6 timmar.
Ta ut dem ur ugnen och sätt ugnen till 220 grader. Pensal bullarna med lite vatten och strö över råsocker. Grädda i mitt av ugnen 15-20 minuter. Koka under tiden sockerlaget och pensla sedan bullarna direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt svalna på galler.

Vill du göra det enkalre går det bra att göra dem som sniglar istället, de blir lika goda ändå.

På kalaset hördes bara en massa mmmmm och vad gott. Så trots lite kakor ( plus den räddande pepparkasburken  och två rabarberpajer mannen slängde ihop)så blev kalaset lyckat.

Nu har en ny vecka startat och nya utmaningar som väntar ( t.ex julklappsjakt och julfest med jobbet), så let´s go vänner!!

Kram Kajsa

9 kommentarer:

  1. Sitter här och småler. Du beskriver så trevligt.ja inte är det lätt med bakning. Så bra att de blev så goda. Ser goda ut. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Hehe, underbart! Det är sånt där som händer när jag ska baka.
    Men det låter förbaskat gott!
    Kram Hannis

    SvaraRadera
  3. Bakning är en konst... det är därför jag överlåter det till mannen! :-)
    Tack för tipset angående redigeringsprogram. Jag har fått äran att fota ett bröllop i vår och jag tänker att det kanske är dags att lära sej lite mer om det där med kameror och sånt!

    SvaraRadera
  4. Oj så det kan gå. Men det verkade ju bli lyckat i slutänden ändå. Det såg väldigt gott ut på bilderna.
    Det är ofta så med recept tycker jag. Det är så lätt och går så snabbt, men i verkligheten är det både krångligt och tar längre tid än vad som står.

    Ha det bra med julstöket! Kram

    SvaraRadera
  5. Det var en rejäl bakning, bullarna ser
    jättegoda ut.
    Ha bra dagar fram till jul
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  6. Det ser gott ut, det är smaken som gäller......och visst är du en bullmamma i alla fall ibland. Kram Anette

    SvaraRadera
  7. Haha, vilken pärs. Sån där tokbakning har jag också varit med om. När sonen tog studenten skulle jag baka foccaciabröd. Brödet stod på jäsning på köksbordet i två plåtar som stod i ett sådant där våningställ och gissa om det jäste. När jag kom ut i köket hade degen jäst över så den runnit över plåtarna ner på kösbordet och börjat sin ringeldans nedåt golvet, Och det var inte lätt att torka upp kan jag säga. klistrigt och galet.
    Det var bara till att börja om :)
    Så kan det gå ibland.
    Tur att dina bullar blev goda i alla fall :)
    'Kram

    SvaraRadera
  8. Nej men oj oj oj! Det där med att läsa igenom hela receptet har jag också missat många många gånger :) På tal om recept, jag har fått tag på receptet på farmors kroatiska pannkakor. Skickar till dig via FB.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  9. Haha, känner igen det där! Tur att bullarna blev goda i alla fall :)
    Kram Sara

    SvaraRadera