onsdag 19 november 2014

Mer Ingefära till folket!!


Ett gammalt kinesiskt talesätt lyder ”Äter man ett stycke ingefära varje morgon får apotekaren dö av hunger”

Jag älskar ingefära och får mer och mer upp ögonen för denna underväxt. Kanske är det just i Ingefäran som asiaterna hittat hemligheten till ett långt och friskt liv??!!

Ingefära (Zingiber officinale) är en gammal medicinalväxt som har används traditionellt i den kinesiska folkmedicinen till att motverka illamående, särskilt vid åksjuka, sjösjuka eller graviditet. Det är två ämnen i ingefäran som står för den botande effekten – gingerol och shogaol. Dessa ämnen är de som gör att ingefäran har sin säregna, starka smak och de kan minska risk för magsår. Ingefära fungerar även lugnande för magen, minskar gaser och stimulerar ämnesomsättning och matsmältning.

 
Stoppar du i dig Ingefära varje dag kommer kroppen att älska dig…och kanske du älska din kropp!?! Äter du ingefära varje dag kommer hjärtat, hjärnan, magen och lederna att spritta av glädje.

Magen blir glad

Perfekt vid illamående - tugga på en färk bit, har du diarré – tugga på en färsk bit. Dessutom minskar de gaserna i magen.

Lederna jublar

 Ingefära fungerar antiinflammatoriskt och kan ge god hjälp vid ledbesvär t.ex minskar smärta och svullnad i lederna

Gör dig frisk

 Ingefäran har en avgiftande effekt för den stimulerar kroppen att utsöndra galla vilket gör att fettet bryts ner och sänker kolesterolet och dessutom ökar blodcirkulationen.

Så fort du börjar känna dig sjuk – proppa i dig ingefära! Ingefäran förhindrar och lindrar förkylning och innehåller massa antioxidanter. En annan bra sak med ingefäran är att den verkar anti-inflammatoriskt och är bra för vårt immunförsvar.

Koka 2 msk riven ingefära och sila, blanda med honung lime, funkar jättebra vid förkylning.

Gamla marknadskarameller i strut med Ingefärasmak
Hjärtat klappar för Ingefäran

 Ingefära ökar blodflödet i hela kroppen. Äter du ingefära får du ett lägre kolesterol och bidrar till att förhindra högt blodtryck, stroke och hjärtsjukdomar. Bra på alla sätt!

Bli smal & smärt

Ingefära ökar matsmältningen! Enligt en studie från Columbia University förbränner du 43 fler kalorier om du tillsätter en tesked ingefära i frukostjuicen. Wohoo!!

Ingefära mot migrän

Har man migrän så är det superbra att tugga i sig en stor bit färsk Ingefära eller dricka en kopp starkt ingefärate.

 

Så efter denna upplyftande läsning satte jag igång och knapra på lite Ingefära och rev ner lite i vitlökssåsen till lunchen. I helgen ska jag göra Hannis Ingefäravatten.

För nu ska jag bli snygg, smal och frisk!

Kram Kajsa

9 kommentarer:

 1. Älskar ingefära o jag äter det ofta, ofta o nu när jag läst hur bra den är för kroppen ska jag proppa i mig ännu mer. Kramisar Tina

  SvaraRadera
 2. Det låter väldigt positivt. Det får jag börja äta. Tack för tipsen. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 3. Ingefära är bra - och gott! Tänka sig! :)
  Och ingefärs- och citronvatten på morgonen är kanon!
  Kram Jennica

  SvaraRadera
 4. Jag älskar ingefära! I te, smoothie eller ingefärvatten.
  Gott som 17=))
  Hoppas att du gillar vattnet, det är en favorit här hemma fortfarande.

  Kramen Hannis

  SvaraRadera
 5. Det var inte lite det var bra för, jag har
  ju migrän så jag får köpa en bit och kolla.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 6. Tack för all ingefärskunskap!
  Gillar ingefära, men glömmer ändå att använda den ibland. Jag är så att säga periodare. På vintern är det särskilt gott med starkt hett ingefärste och i maten förstås.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 7. Tack för det!!...men jag visste mycket av det du skrivit, för dottern äter mycket ingefära och har berättat och så har jag läst lite själv också ;))...ska kanske göra lite ingefära te....men nu ska jag först äta morotssoppa med ingefära faktiskt, hihi...gjorde soppan igår och har kvar idag ;))....må så gott!
  Kram bia

  SvaraRadera
 8. Vilken härlig hyllning till ingefäran. :) Här hemma äter vi en hel del ingefära eftersom vi är förtjusta i både indisk och asiatisk mat. För att inte tala om i bak. Däremot har jag ännu inte provat i dryck. Kanske dags att testa i mitt te. :)

  Sköt om dig kära Kajsa!♥

  Kram

  SvaraRadera
 9. Jag försöker lära mig tycka om ingefära.....fast jag gillar pepparkakor. Räknas det? Kram Anette

  SvaraRadera