tisdag 4 november 2014

En explosion av smaker som dröjer sig kvar länge


Ber först om ursäkt för mindre bra bildkvalitet, taget med mobilen (som jag inte alls är vän med)

För ett tag sedan fick mannen en artikel av sin mamma om en liten fransk restaurang som lät så mysig, varm och god. Ett ställe där man blir väl omhändertagen och får en smakupplevelse utöver det vanliga. De har en prisklass därefter, så första som jag sa var…där måste vi äta när vi känner att vi har lite extra pengar….sen passerades det till en plats långt bak i hjärnan. Tills en dag vi fick ett erbjudande vi inte kunde säga nej till.

Kolsvart ute men inne i stugan är det ljust och varmt
Det börjar bli mörkt ute fort nu, alldeles kolsvart. I fredags åkte vi iväg till den lilla franska restaurangen – Ambiance a´Vindåkra som är en toppklassad (White Guide) restaurang utanför Malmö.  När vi kom fram var det beckmörkt på den lilla gården och vi blev nästan lite förvirrade om vi hade kommit rätt. Men väl inne på gården lös det upp inifrån den lilla restaurangen och det kändes varmt och välkomnande, kanske för att vi var så nyfikna, uppspelta och förväntansfulla. I och för sig så hade vi ju heller aldrig hört någon vara missnöjd när de har gått därifrån, nej, tvärtom.

Vi börjar med lite skumpa
 
Innanför dörren möttes vi upp av Karim Khouani  ”Himself” och servitrisen som tog våra jackor och visade oss till vårt bord. Där efter fick vi en presentation av kvällens meny på hans franskklingande engelska och blev lovade att om vi var snälla kunde vi få lite extra gott till kaffet. Sen kom bubbelglasen in och våra små appertizers anlände en efter en…

En laxtartar så len och god….

Laxtartar

Sotad kalv med pocherat vaktelägg och en Cremé Brulee med anklever
Följdes av sotad kalv med friterade små lökringar och pocherat vaktelägg och Crème Brulee med anklever (blev ingen hit för min del, men för det andra var det en fröjd)

Med vinkunnigt folk bredvid oss, så kändes de tryggt att de valde vinet till maten och då vi skulle starta med hummersoppa så började vi det vita spåret.

Fantastisk service och goda viner
Hemmabakade bullar med nykärnat smör

A soup to die for!!
 
Soppan var himmelsk och faktiskt, vilket höjde mannen till skyarna, var att hans skaldjurssoppa smakar snarlikt den vi blev serverad. Sjögräset gav en salt smak som passade fantastiskt bra, det måste vi själv lägga på minnet där hemma tills nästa gång.

Fois Gras...Anklever till folket

Men pumpa till mig
 
Efteråt kom det in anklever, men till mig hade det gjort speciellt (med frasen – I feel sorry for, that you don´t like Foie gras) pumpa med palsternacka, hasselnötter i en fantastisk kombination. Jag njöt minst lika mycket så de övriga i vårt sällskap.

Många smaker i en liten tallrik

Sen blev det pilgrimsmusslor med pata negra, blomkål….ja gud vet vad…men gott!! Var ordet.

 

En flaska rött landade på bordet och vi fortsatte med….

Lamm i gott sällskap
 
…lamm från Pyrenéerna med palsternackspuré, trattkantareller, rättika, morot och rödvinssky…..



och avslutade med en chokladmousse med kolasås, bär och chokladkolaflarn.

Den lilla hemliga lådan med godsaker
 
Kaffet kom in och den hemliga lilla lådan placerades på bordet fylld med små goda delikatesser. Min favorit blev Crème Brulee med pistagesmak, så krämig och god. Till det smakade vi tjejer på en Ratafia Champagne som för mig en helt ny upplevelse och dessutom fantastiskt god. En söt lite starkare smak, med mycket smak av valnöt och påminde mig något om Portvin. Den ska jag ha mer av en dag!





Tre timmar senare steg vi åter ut i den kolsvarta Oktoberkvällen mycket nöjda och upprymda över hela kvällens ompysslande av det lilla franska köket. Vi fortsatte hem till vännerna och fortsatte champagne spåret resten av natten. Här kom vi på storslagna affärsidéer, smidde reseplaner, lärde oss om ”korkat” champagne och sen hur en bra smakar av samma sort, korkarna skvallrar tydligt, funderade över ålderdomen och mycket annat. Något berusade och fnittriga av bubblorna som slank ner åkte vi hem för att somna med ett leende på läpparna. Det här blev en kväll att minnas länge.

Har ni något sådant ställe att rekommendera, längst vägarna i Sverige?

Kram Kajsa

5 kommentarer:

  1. Så gott det låter. Ser ut som ni blev väl omhändertagna. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Gaaa! Vilket paradisställe!
    Alltså njutande på hög nivå, det mår man bra av=))
    Kram Hannis

    SvaraRadera
  3. Med gud vad ni åt gott....förutom lamm, det kan jag inte äta, även om det är bra tillagat...men det övriga, mums!
    Trevlig helg!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Vilken kväll, det blev en fantastisk middag.
    Så mycket gott!
    Ha en toppenhelg
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  5. Oj, så mycket gott. Jag sitter här och är lite småhungrig och nu rinner snålvattnet ;) Jag älskar mat :D Får man önska receptet på din makes skaldjursoppa?

    Kram
    //Linda

    SvaraRadera