fredag 30 januari 2015

Balans - fotoutmaning


Balans…vilket skönt ord. Idag har Malin temat balans i sin Fredags fotoutmaning och jag ska ge er några sköna balanserande tips på besöksplatser i Skåne. För balans i livet är det man strävar efter. När man känner balans i livet känns det skönt och ibland känns det som det ligger lite längre bort på vägen, man får kämpa. Det är det som gör livet så spännande och utmanande.

Nimis, detta knasiga, underbara, tokiga konstverk på Kullen (Janstorp) som är en riktig upplevelse, där man får verkligen får balansera sig ner.

 
Nimis (av latin, "för mycket") är ett platsspecifikt konstverk av Lars Vilks på platsen Håle stenar i Kullabergs naturreservat i nordvästra Skåne. Det är byggt av drivved och består av ganska glest ihopspikade plankor och trägrenar som bildar gångar, rum och torn. Byggnationen av Nimis började i juli 1980 som Vilks hämnd på havet efter att ha varit nära att drunkna,men också som en reaktion på trenden som rådde inom konsten, "ingenting var beständigt".Myndigheterna blev inte medvetna om Nimis existens förrän 1982 och beslutade då att svartbygget skulle rivas. Detta blev startpunkten för en lång rättslig process som Vilks inkorporerade i sin konstnärliga praktik och processen kom på så sätt att bli en del av verket. Det fysiska verket växte och mätte efter några år över 100 meter på längden och vissa av konstruktionens torn sträcker sig 25 meter upp i luften. Nimis har genomgått ständiga uppdateringar under tre årtionden och över 160 000 spik har gått åt genom åren. Text från Wikipedia


Här ska man inte gå med vagn och små barn och inte direkt med husdjur heller. Backen är lång och brant!! Men när man väl kämpat sig ner så är det häftigt! Vi var där för några år sedan och stötte på konstnären som stod och spikade till lite brädor.


Tar man sig en liten bit längre ut på Kullen så hittar men ytterligare ett ställe som är fantastiskt att besöka. Även här är det trixigt att gå och man får balansera på stenarna på sina håll. Tar man sig runt kan du hitta små grottor att gå in i, t.ex Silvergrottan. Vi var där en dag när regnet låg runt knuten och solen längre ut till havs. Medan vattnet slog mot klipporna stannande vi och byggde vårt eget konstverk för balans och skönhet.


I helgen ska jag fortsätta i köket, det går sakta fram men jag känner att vi kommer bli så nöjda med resultatet. Uppdatering kommer!! Till er alla önskar jag en nu superskön helg

Kram Kajsa

 

12 kommentarer:

 1. Fin tolkning om balansen i livet och ett helt galet konstverk som jag säkert tror kräver mycket balans att arbeta med :)

  Fortsatt fin fredag till dig.

  kram kram Malin

  SvaraRadera
 2. Men åh! Det där är en plats jag skulle älska! Vilket coolt konstverk.

  Av det jag såg av köket på IG så tror jag att det kommer att bli riktigt snyggt!

  Kram från Hannis

  SvaraRadera
 3. Förstår att det krävs en hel del balans för att ta sig fram bland alla dessa stenar, men vilken häftig plats ... och vilka härliga bilder. Älskar stenar och arrangerar gärna med sten i trädgården. Kram Birgitta

  SvaraRadera
 4. Underbara bilder... barnens kusiner bor inte så långt därifrån, men av nån underlig anledning har jag aldrig varit med när mannen och barnen har följt med dem dit. Det måste bli framöver.
  Fin fredag till dej!

  SvaraRadera
 5. Så mycket stenar !!....jaa balans i livet är väl det ultimata...själv tycker jag nog att jag har det ;)
  Trevlig helg!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Härlig tolkning på balans. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 7. Balans är ju en rolig utmaning och din tolkning är ju häftig. Kram Anette

  SvaraRadera
 8. Balans är ju en rolig utmaning och din tolkning är ju häftig. Kram Anette

  SvaraRadera
 9. Vilken fin tolkning till balans! Ja Nimis är verkligen speciellt men jag gillar det i all dess tokighet :)
  Kram Maria

  SvaraRadera
 10. Jättebra bilder till temat, det kan man
  kalla balans. Älskar stenarna
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 11. O, har du varit där! Dit vill jag också åka. Tack för påminnelsen :)

  Vad kul med fotoutmaning.
  Ha nu en toppenhelg!
  Kram Christina

  SvaraRadera
 12. Två ställen vi ofta har besökt, framför allt när killarna var små, riktiga äventyr för dem o för mamsen för det är inte de lättaste stigarna man ska ta sig fram på....men väldigt fina o rofyllda platser. Kramisar Tina

  SvaraRadera