fredag 8 augusti 2014

Resan med pricken över i:et


Tre veckor senare, 4 kg tyngre har jag åter landat på kontorsstolen igen…i en vecka nu. Invägningen i måndags fick mig att inse att semester är farligt, nu får det inte frossas i alla godsaker längre, semestern är verkligen över ( men det är lättare sagt än gjort).

Sista veckan av semestern…oh vad man inte längtade till ordet ”sista”, strålade solen och vi med den och vi blandade veckan med sköna dagar på kolonin, tokrolig dag på Bakken (nöjesfältet utanför Helsingör i Danmark), vänner…dessa fantastiska vänner och en slutkläm på det hela i Prag.
Semestertrippen startar med bubbel
Det kändes underbart att få avsluta en tre veckors semester med en liten tripp ner till underbara, fantastiska Prag. Har ni inte varit där än, så rekommenderar jag er att åka dit, det här är staden man inte vill missa. Själv blev det fjärde gången och för kära mannen den första (och troligtvis inte den sista). Det här är en stad där man verkligen äter och dricker gott, hittar nya saker hela tiden att upptäcka, förförs av den vackra arkitekturen och charmen av den gamla staden. Staden där man verkligen kan trängas med turister men snabbt hitta bort en bit och landa i ett mer genuint Tjeckien.
Astronomiska uret är ett måste med sin galande tupp, dödens som slår med sin klocka och de tolv apostlarna som visar sig i fönsterna. Den är både vacker att se på och dess historia om Mäster Hanus som fick ögonen utstuckna är imponerande.

Vackra utsmyckningar överallt


Otroligt charmerade lyktor
 Mat och dryck är något vi uppskattar och här kan man om man hittar rätt äta gott och mycket, dricka ett par öl och sen betala 180 kronor. Man går mätt och nöjd och tycker att livet är toppen. Men man kan också falla för turistvänliga charmiga restauranger och hosta upp 4 gånger mer. Vi valde genuint tjeckiskt de flesta gångerna och fick fantastisk mat.


Sött och gott och doftar fantastiskt
 
 
Mycket öl blir det i Prag, ölgudarnas land
Och öl, jag har inte druckit så mycket öl på 21 år som denna helg. Jag dricker normalt sällan öl ( typ 1 om året), men lovade mannen att i Tjeckien skulle jag ära öllandet med att dricka lite öl och öl det blev. Några drinkar slant ju för all del ner också och lite vatten däremellan.
Prag brukar kallas för "Staden vid en flod och nio kullar". Detta på grund av floden Vltava som med sina 31 kilometers sträckning rinner igenom Prag, samt att Prag har en kuperad terräng med flera kullar och berg. Vi tog oss upp för den ganska branta gångbanan som gick i serpentin (finns linbana) upp till Prags kopia av Eiffeltornet. En ganska varm påfrestande promenad på lite mer än en timme för att sen trippa upp 299 steg och 60 meter upp för en fantastisk vy över staden. Väl värt sitt kämpande.
Prags kopia av Eiffeltornet med sina 60 meter och 299 trappsteg
Utsikten från tornet är fantastisk
"Staden med de hundra tornen" är ett annat smeknamn som Prag fått på grund av alla kupoler, spiror och utsiktstorn på stadens byggnader som påstås vara fler än 500 till antalet idag. Ytterligare smeknamn på staden Prag är "Kärlekens stad" och "Det gyllene Prag".
 
Lyssna på brobandet med sin 20 tals charm till Blues
 

Besöka John lennon Wall med många fina budskap, låttexter m.m
Ett konstverk med eftertänksamhet, för kommunistens offer

Give Mama a Kiss

Men att gå mycket under våra resor är något vi uppskattar, trots ömma fötter och ben. Som när vi gick 4 km för att komma till marknaden (yellow market) för att gå några timmar på och sen tillbaks igen. Idag har jag världens träningsverk och fötterna tror jag har svullnat ett par storlekar i skor. När vi hade avverkat tusentals steg i ca7 timmar så åkte skor och strumpor av när vi tog oss den sista biten hem till hotellet för uppfräschning inför kvällen.
Vi besökte tortyrmuseumet och Kyskhetsbätena var ju inget man skulle vilja prova, även om det var hjärtformat hål för baken....eller tänka att få gå med någon av dessa masker...Medeltiden var grym!!
På kvällen kom ett par vänner ner, bara för en natt och vi fick både äta gott och gå och lyssna på ett liveband. Vännerna som egentligen skulle till Paris, tog en avstickare (väldigt lång sådan) till Prag bara för att ses för en kväll….men anledningen var att de trodde det låg på vägen och såg det först när hotellet var bokat att det var en ganska stor omväg. Men kvällen blev skön, avslappnad och bara härligt. Som uttrycket säger – Thats´s what friends are for!

Nu är det full fart inför helgens event -  Möllevägsdagen i Klagshamn (www.mollevagsdagen.blogspot.se)

Nu kör vi så det rycker!
Kram Kajsa

9 kommentarer:

  1. Vilket ställe ser underbart ut. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Prag verkar vara en fin stad, har aldrig varit
    där, inte på Bakken heller. Det var en rolig
    avslutning på semestern. Jag skulle ha börjat
    jobba på måndag också, men nu blev det ju sjukskrivning.
    Och lodjuret har jag spårat i flera veckor, hon har ungar
    också. Tänk dig vilken bild, men dom är väldigt skygga
    så det blev ingen.
    Ha en fin helg och stor kram/AM

    SvaraRadera
  3. Prag vill jag åka till!
    Funderar på en helgresa i höst och då står just Prag på önskelistan.
    Får sno tips av dig=))

    Visst går det fort med semester. Helt plötsligt är det vardag igen.
    Men det finns sommar kvar att njuta av som tur är!
    Kram Hannis

    SvaraRadera
  4. Du får mig att vilja åka till Prag med dina fina bilder och härliga berättelser! Roligt att höra att ni hade det så bra! Håller med om att det är farligt med semester, jag har gått upp en byxstorlek den här sommaren...men man lever ju bara en gång.=) Nu kommer hösten och med den även sundare vanor.

    Kram,
    Scaniatjejen

    http://www.scaniatjejen.se

    SvaraRadera
  5. Kul att du tittade in till mej igen;)
    Jag som har så svårt att komma in till din blogg....men ibland går det bra ;)
    Har aldrig varit i Prag...
    kram bia

    SvaraRadera
  6. Håller med om att man går upp i vikt på semestern. Likadant varje år tyvärr. Men man brukar gå ner när man jobbar igen.
    Åh, så fint det verkar vara i Prag. Blir riktigt sugen på att åka dit.
    Var i Tallin en gång. Det var också ganska fint och lite medeltidsanda.

    Kram Ingela

    SvaraRadera
  7. Oj, nu blev jag sugen att åka till Prag igen! Det var säkert 20 år sedan jag var där sist...
    Kram Sara

    SvaraRadera
  8. Prag både ser och låter väldigt lockande när du berättar. Jag har aldrig varit där, men någon gång i framtiden så kanske det blir av.
    Och det där med semester och vikt känner jag igen;) Jag har också lyckats med konststycket att äta alldeles för mycket god mat som gärna sätter sig på vikten, och gott är det ju :)

    Ha det fint! Kram Christina

    Ha det fint

    SvaraRadera
  9. Vilken härlig avslutning på semestern Kajsa! Prag ser helt underbart ut genom din lins och nu har jag hört så många hylla denna vackra stad som ett perfekt weekend-resemål att jag allt tror att jag och maken får se till att komma iväg snart. Tack för att du delar med dig av er mysiga resa Kajsa.

    Ta hand om dig!

    Kram Charlie

    SvaraRadera