måndag 25 augusti 2014

Bör man leka kuragömma med Kantarellerna??


Helgen har varit lugn och behaglig. Lite slötittande på film, ingen stress, cykeltur till stan ..trilla in för en vedugnsbackad pizza (ingen pizza slår vedugnsbakade) och lite rött. Inget stirr bara lugnt och fint.

Vedugnsbakad pizza....mmmmm

Igår började den där rastlösa känslan jag kan få när det har varit alldeles för lugnt (även om lugnet är otroligt skönt och behövande)och så kunde jag inte släppa tanken av kantareller. Hämta upp äldsta systern och iväg mot skogen. Som alla snygga svampplockare har man en fin korg och en bra svampkniv, det där har jag med….fast inte med mig, jo kniven hade jag. Men den där fina svampplockarkorgen jag fått av min svärmor, står snyggt ute i stugan, så istället fick jag med mig två stora majonnäs spannar att plocka i, inte så snygga men praktiska. Sen började det där letande med krum rygg och näsan ner i marken. Runt, runt, runt i skogen..men bara små små kantareller fanns att hitta. Det är som en stor hord av människor är ute och plockar kantareller, nästan som en trend.
Skogen är full av svamp, vad det är det vet jag inte!
 
Vilken märklig växtplats
Första kantarellen jag hittade växte i en kotte….tokkonstigt i en kotte??!! Sen dök de upp, Carl – Johan i rader, fina praktexemplar poppade upp ur marken. Först var jag tveksam, för jag har bara haft koll på kantarellerna innan, men min syster kunde sin sak och det blev en hel del i spannen. Lite kantareller blev det också, i alla fall så man kan få sig en toast med kantareller och västerbottenost.
Svamplycka i huset

I alla fall gick man där och letade med näsan i marken, ibland försökte jag locka med att de skulle komma fram och jag nästan räknade till 100 och lekte kurragömma, för det är så det känns. De står fint under löven, grenarna och mossan och lurpassar. I slutet efter många timmar hade jag lite seg rygg, så då var det skönt att köra hem. Passade på att ta lite ljung i backen och några äpplen hos min syster.
Bara bilden skvallrar om en god middag, förrätt och efterrätt
 
Ikväll blir det Carl-Johan svampsås till köttet och förhoppningsvis en liten smarrig toast på kvällskvisten och mitt emellan kanske en bit äpplekaka ner. Det är det som gör den här årstiden så god att njuta av.

Kram Kajsa

 Ps. Idag har jag grym träningsvärk i benen efter allt hukande Ds.

6 kommentarer:

 1. O, vad skönt det låter med känslan av att det är lugnt. Att plocka svamp, Njut!
  Och ha det fint :)
  Kram Christina

  SvaraRadera
 2. Men alltså svampsås!
  Eller en macka med kantareller...
  Så gott.
  Jag är värdelös på svamp och undviker att plocka men äter gör jag gärna=))

  Kram Hannis

  SvaraRadera
 3. Så härligt med egenplockad svamp. Jag hade inte vågat är inte så kunnig i vilka som är ok,ser väldigt gott ut, ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 4. Den där pizzan såg helt underbar ut. Svamp kan jag inget om och jag har precis lärt mig äta champinjoner. Det får räcka så än så länge :-)
  Kram Helén

  SvaraRadera
 5. Åh va kul att plocka svamp ;)....men det var måånga år sedan jag gjorde det...har inte hittat något bra svampställe....men smörstekta kantareller är väl gott !!
  Kram till dej!
  Bia

  SvaraRadera
 6. Så roligt och gå i skogen, det blev mycket
  svamp efter regnet här. Karl-johan är så gott,
  det är nog kungen av svampar.
  Kramar/AM

  SvaraRadera