söndag 27 juli 2014

Sol sol sol

Vi klagar inte för en sekund över val av semesterdagar. Vilket kalasväder med en stor gul sol som värmer och ger oss brunbrända ben.

Kak kalas smakar bra

Andra semesterveckan har varit mest sol och mat som huserat. Ligga i solstolen och läsa en bok eller fika och äta gott med släkt och goda vänner.

Mitt på dagen orkar man inte äta varm mat då passar det bra med en god sallad.
Extra kul när man lagar mat är att använda egenodlat, som här i salladen har jag både sockerärter och ringblomma. Ringblomman ger inte så mycket smak men ett vackert utseende. På kvällen gjorde mannen heta grillade räkor som avnjöts med lite vitt. Till det blev det grillad lax med potatis och en kall citronsås...det är så gott så jag vill äta det nu igen.

Heta räkor på grillen - o´boy vad gott!!


Mannen brukar säga åt mig  - Hold your horses! När det blir för mycket av en maträtt jag vill äta om och om igen med lite tighta intervaller. Något vi ätit mycket av denna sommar är rabarberpaj och det började kännas lie tjatigt att bjuda på. Så jag grävde lite i recepthögen för en ny rabarberdessert av bjuda på.

Det kokas rabarberkompott i stugan

Rabarberkompott med vaniljyoughurt

4-6 personer

1 1/2 liter  Rabarber
2 1/2 dl     Strösocker
1 dl           Vatten
1 tsk          Krossade kardemummafrön (går att utesluta)

Kokas ihop på svag värme tills socker och vatten har kokat in. Låt svalna lite.

1 dl           Turkisk Yoghurt
1 tsk          Vaniljpulver ( eller 1/2 vaniljstång)
1 Msk        Flytande honung
2-3             Biscotti eller andra kakor, smulade

Blanda vaniljpulver med den turkiska yoghurten. Fördela den i små glas eller skålar, ringla honung över och lägg på rabarberkompotten och avsluta med kaksmulor.

Rabarberkompott med vaniljyoghurt


På bilden till receptet var kompotten ljuvligt rosa, min blev en mycket tråkigare färg...vill inte namnge färgen. Men smaken var ju densamma och fantastiskt god. Nu är rabarberna nästintill slut, bara några enstaka smala plantor kvar i landet, men vi har redan fryst in ett par påsar så rabarberlyckan är inte över än.

Trots rådande värme satte vi fart vid hörnan som gud glömde. Åkte hem till ett par goda vänner och plockade stora stenar att kanta med samt göra en ring för nytillskottet - en lukt pion i orange och gult. Rensade bort all ogräs som har fått börja växa igen, markduk på, messade syster yster sent på kvällen om hon ville hämta ett lass sten på fredag morgon. Jippie fick jag till svar, men vi körde (hon har dragkrok och det var hennes sista semesterdag) och ett ton sten kom hem och kom på plats, trots 30 grader i solen.

Hörnan gud glömde har nu blivit en snygg presentabel hörna med vinrankor, pion och en fjärilsbuske som ska dra till sig massor av fina fjärilar.


Nu är det bara lite gräs som ska sås framför där det är lite kalt för tillfället. Men för att råda bot på att slippa köpa en stor förpackning, så är sociala medier bra. Området har en egen liten grupp på facebook och efter en fråga om någon ( av 636 stugor) hade lite till skänks, så fick jag två svar och någon timme senare en lagom påse till mina små kala fläckar. Nu väntar jag bara på lite regn i luften, men ännu en vecka ska solen stråla ordentligt över oss.

Just nu har vi paus inne i stan, för igår var vi snyltgäster utanför en konsert med Rickfors, Ronander & Hylander samt Nationalteatern. Då blev det picknick med vännerna och hela parken var som en Folkfest. Det mystes, pratades, sjöng, dansades och man mötes upp. Stämningen var på hög nivå för oss som satt utanför. Att man inte såg så mycket gör ingenting, men vi hörde minst lika bra som alla de andra innanför staketet. Nu går vi in för sista veckan av semestern och den gott folk ska bli ännu en toppenvecka med upplevelser, sol, mat och goda vänner och en liten resa.

Ha en toppenfin dag!!

Kram Kajsa

10 kommentarer:

  1. Det där med räkorna och laxen lät så
    gott, tål och upprepas. Och hörnan har
    blivit superfin.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  2. Så underbart med egenodlat. Går själv ut i mitt land inför varje måltid och skördar. Riktigt lyxigt.
    Så fin eran hörna blev. Snyggt och välordnat.
    Ha en bra fortsättning på resten av semestern.
    Kram Ingela

    SvaraRadera
  3. Så fint det har blivit i er hörna. Så goda tips du ger. Jag blir riktigt hungrig. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  4. Så fint ni har gjort det! Bra jobbat! Och i denna värmen.
    Ha det fortsatt fint!
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Härliga dagar!
    Ni prickade verkligen semester i rätt tid=))

    Och jag gillar hörnan. Den kommer att bli kanon!

    Kram Hannis

    SvaraRadera
  6. Ja semestervädret kunde knappast vara bättre :) Så mycket gott ni lagar. Ni kan det där med mat minsann!
    Kram Maria

    SvaraRadera
  7. Så mycket gott du har ätit!! och vad trevligt med picknick....måste säga att det är svårt att komma in till din blogg...fattar inte vad jag skriver för fel....nu har jag klickat på din bloggadress hos mej!!!.....få se om det går bättre nästa gång ;))
    Ha det gott!
    Kram bia

    SvaraRadera
  8. Så mycket gott du bjuder på! Jag är också lite så där när man hittar en ny favorit att man gärna gör det igen och igen, i sommar har vi gjort chimichurry till varenda grillrätt. :)

    SvaraRadera
  9. Ser Soligt och mysigt ut! Nu har jag skaffat ett googlekonto så vi får se om det fungerar att kommentera nu då.
    Kram Christina

    www.blog.christinakarlsson.se

    SvaraRadera
  10. Uj, uj, uj - jag borde inte ha läst det här inlägget - eller tittat på bilderna! Det är ju nästan en timma kvar till frukost. Blev så hungrig ;)

    Kram
    //Linda

    SvaraRadera