onsdag 9 juli 2014

Lavendel, vinrankor och kommande eventAtt ha en trädgård, det är skönt, även om det bara är en liten koloni. men att ha en trädgård på 370 kvm eller 1000 kvm är nästan samma jobb ( har haft båda). Man planerar, funderar, planterar, flyttar, kommer på nya idéer...inte alla så bra och så planerar man och funderar man lite till.

När man kollar in andra trädgårdar, bloggar, tidningar, så kan man få en faslig lust, inspiration över vad man kan göra på en specifik plätt...kanske något man inte tänkt på förr. Just så var det när jag tittade in hos Tamara med bloggen Livet på solsidan. Hon hade planer för en lavendelgång som hon jobbade på. Som en blixt från klar himmel, så var det det som skulle kanta den lilla gången mellan trädgård och köksland. Just i den stunden var gången överväxt, knappt synlig av meterhöga bångstyriga Anemoner. Det blev till att gräva, gräva gräva och fixa lavendel.

Lavendelgång är på G...just nu lite liten, men snart ska den vara överdådig

Nu känns det som det kommer vara riktigt fint framöver ( dock tror sig anemonerna att de fortfarande ska komma upp och växa, så det är ett fasligt rensande...jk-la rötter). Bedvid gången hade vi ett stort ogräsland med Anemoner och 2 metersblommor som stod och vajade, den grävdes bort, rensades, jämnades ut och har börjat kantas med rullkant och en spalje av armeringnät och stolpar som en vägg sattes upp. Sen kom kruxet att komma på vad som skulle växa där. Efter lite tänkande på olika växtslag, så kändes det självklart att det skulle vara lite vinranker som skulle få klättra. Vackert gröna, med sina små krusiduller och dessutom goda bär. Dock är den blå sorten full med kärnor.


Leon Millot och Solaris i jorden 
Rådfrågade Vingården ner i Klagshamn om vilken sort, om de trodde de skulle fungera just där, sen var det bara att köra ner och införskaffa sig - en blå druva "Leon Millot" och en grön druva "Solaris". Jag väntar på stor växtkraft...helst över natten....ni vet, överdådig växtkraft.Vingården i Klagshamn


Häromdagen var vi på vingården för ett planeringsmöte inför kommande Event i Augusti. Det ska bli en hel dag med massor av kul. Guidning på vingården, café med närodlad mat/fika, bondens marknad, försäljning, loppis, traktoråkning, scouerna har en karusell att åka på, tipspromenad m.m
man kan läsa mer på deras Blogg MöllevägsdagenDe har fått utskänkningstillstånd för dagen, så det kommer att finnas chans att prova de lokala vinerna.
 
Provsmakning inför möllevägen dagen i Augusti
Mannen har ett finger med i maten som ska serveras och själv kommer jag ha ett stånd med mitt hantverk - Atelje lil sis ( här är min nyöppnade webshop, se länk).Det ska både bli roligt och spännande.
 
Alla är så klart hjärtligt välkomna i Augusti!!
 
Kram Kajsa


12 kommentarer:

 1. Vad fint du gör och så bra att man kan hämta inspiration hos varandra i bloggvärlden ...
  Kram!
  PS. Fungerar inte att ändra min avsändare, så därför får det bli med mitt namn.
  //www.baraanna.se

  SvaraRadera
 2. Lavendel är bland det vackraste som finns och kombinationen med vinrankor låter superfint! Läste om evenemanget på FB. Låter riktigt trevligt och jag hoppas att jag ska kunna komma.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Så fint det blir. Vinrankor är häftigt. De där anemonerna kan vara envisa, jag vet. Kul med en webshop. Lycka Till. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 4. Halloj!
  Jo tackar, jag känner igen mig, med trädgårdsdrömmar hihi. Allt man vill göra
  och alla fina planer man har!
  Härligt med en lavendelgång, blir vackert & doftar ljuvligt sedan. Får
  ta och kika in i din webshop också :O)
  Ha d gott i solen kram Arja

  SvaraRadera
 5. Vinrankor verkar spännande, tänk när du
  plockar första druvorna. Och lavendelgång,
  så vackert det kommer bli.
  Ha en skön helg
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 6. Ja tack,en vingård skulle sitta bra, hihi.....och lavendel, det gillas av mej..dom sprider sej så fint också;)
  Trevlig helg !!
  Bia

  SvaraRadera
 7. Jag älskar lavendel och planerar även för en ny lavendelrabatt här hemma!
  Kram Jennica

  SvaraRadera
 8. Vi planterade vinrankor för knappt två år sen o de växer så det knakar, liksom vår lavendelrabatt, för övrigt den enda rabatten jag har i min trädgård o jag bara älskar den. Blev lite nyfiken på Möllevägsdagen, kanske vi tittar förbi. Kramisar Tina

  SvaraRadera
 9. Klart ni ska ha en lavendelgång. Så fint det blir! Och tänk bara när det växt till sig och du kan dra fingrarna igenom och känna doften. Lycka!

  Själv håller jag också på bli galen på höstanemonen. Jag har den bl.a. på framsidan. Den är ÖVERALLT med sina rotskott. Grrr. Gräver och gräver, men den bara ploppar upp på nåt annat ställe. I de andra rabatterna där den står är den mer fredlig, men på framsidan ska den väck. Vi får kämpa på helt enkelt!

  Kram Tamara

  SvaraRadera
 10. Gomorron
  Har skickat en sommarutmaning till dig, den
  gör du bara om du känner för det och har tiden
  såklart.
  Stor kram/AM

  SvaraRadera
 11. Så fint med lavendelgången. Även vinrankorna gillar jag.
  kul med egen webshop. Du är ju verkligen pysslig. Kommer att besöka den framöver.

  SvaraRadera
 12. Det kommer att bli kanon med lavendel som häck, superfint! Perfekt att få tips via blogglandia :) Och så fint med vindruvorna! Du kan du! Kul också med eventet som väntar er. Hoppas det blir lyckat. Jättefin hemsida!!

  Kramizar aka

  SvaraRadera